unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Liberaler: Genom företagens möjlighet att växa byggs Ystads framtid

Ystads kommun ska vara en fortsatt attraktiv plats för företag att driva sin verksamhet. Om företagen mår bra mår Ystad bra. Så enkelt är det.
Vy över Ystad från gamla vattentornet.
Vy över Ystad från gamla vattentornet.
Foto: Christian Andersson
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För Liberalerna är det därför viktigt att förståelsen för företagarnas behov ökar och att samhället bättre tillgodoser dessa behov.

På måndagen hålls rundabordssamtal med Företagarna Ystad om vikten av en tillförlitlig infrastruktur. Bra rörlighet för människor, idéer, kapital, varor och tjänster är en viktig förutsättning för att företag ska kunna växa och etablera sig i kommunen.

2018 uppgick antalet nya företag per 1000 invånare mellan 16 och 64 år i Ystad till 11,7 vilket var mer än både region – och rikssnittet. Detta är utmärkt.

Men många företagare säger att de inte kan växa i önskad utsträckning på grund av olika brister. Det kan vara undermålig infrastruktur, brist på el eller brist på personal med rätt kunskaper och färdigheter. Det duger inte.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

För Liberalerna är företagande både ett uttryck för individens möjlighet att förverkliga sina drömmar och en viktig förutsättning för tillväxt och ekonomisk utveckling.

Det är genom företagens möjlighet att växa och etablera sig i Ystad som jobb skapas och vi kan bygga vår välfärd. Ystad måste vara en kommun där människor både kan och vill driva företag.

Enligt Svenskt Näringsliv bidrar företagen i Ystad tillsammans med sina cirka 7 700 anställda med 2 miljarder i skatteintäkter varje år.

Om alla företag med minst en anställd kunde anställa ytterligare en person skulle det kunna finansiera 890 förskoleplatser och 335 undersköterskor i hemtjänsten.

Det tål att upprepas: om Ystads företag mår bra, mår Ystad bra.

Ystad har ett unikt geografiskt läge med Europa på andra sidan havet och storstadsregionen Malmö-Lund på bekvämt avstånd. Ystad är också en viktig knytpunkt i sydöstra Skåne. Ystad har stark attraktionskraft för företag och den måste förvaltas.

Ska denna potential kunna tas tillvara behöver vi åtgärda de brister som just nu hämmar utvecklingen av Ystads näringsliv. Infrastrukturen vad gäller både el och vägar behöver bli bättre.

Långsiktiga hållbara satsningar måste göras. Och vi behöver ta ett helhetsgrepp kring kompetensfrågan med utbildningssatsningar och fler yrkesutbildningar.

Från kommunalt håll ska en serviceinriktad myndighetsutövning i tjänster och rutiner få företag att känna sig trygga och välkomna.

Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson (L)

Louise Eklund, regionråd för Liberalerna i Region Skåne

Per-Olof Lind, Liberalerna Ystad