GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Liberaler: Vi vill föra vården närmare människorna

En del vård kan inte bedrivas på särskilt många ställen i vår region, men mycket vård kan komma betydligt närmare oss. Vi vill byta fokus från byråkrati och betong till mänskliga, nära möten. Här är tre åtgärder för att ge mer vård där vården behövs.
Skåne • Publicerad 18 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sängar i sjukhuskorridor
Sängar i sjukhuskorridor
Foto: Bertil Ericson / TT

1. Personlig vård från legitimerad personal

Dagens fokus på storskalighet drabbar legitimerad personal som vill skapa god vård på nya sätt, eller som bor på landsbygd och idag tvingas pendla. Framför allt har storskaligheten lett till att det finns för lite vård utanför större städer. Företagartröskeln måste bli lägre där det idag är svårt att få vård.

Vi föreslår en ny vårdvalsform för småskalig vård så att legitimerade yrkespersoner kan driva personligt utformad vård utan att behöva bli storföretagare med många anställda. Äldre läkare som vill arbeta deltid ska kunna ha ensampraktik på mindre orter. Erfaren sjukvårdspersonal ska kunna starta i liten skala och sedan skala upp. Vi vill införa småskaliga vårdval parallellt med de traditionella vårdvalen i en och samma region.

2. Mer mobil vård över hela Skåne

Mobil sjukvård ger nära, trygg vård i förorter, tätort eller i patientens vardagsrum. Den minskar smittrisker och ger patienter med svåra sjukdomar en enklare vardag. Vi vill stötta skapandet av fler mobila team i Skåne, inom många typer av vård. Dessa team kan innebära tandvård, primärvård med samtidig biståndsbedömning, hörapparatutprovning, vanliga vårdcentralsbesök hemma, psykiatri, mobil äldreakut, akutröntgen och mycket annat.

3. Mer specialistvård på små orter

Vårdval är inte lämpligt inom alla vårdområden och inte möjligt i alla delar av Skåne. Liberalerna vill att fler människor i Skåne ändå ska kunna få bokade besök hos ortoped, hjärtspecialist, diabetesläkare, kurator eller barnpsykolog nära hemmet. Därför vill vi införa ”mottagningshotell” där olika former av vård enligt ett rullande schema byts av i vårdlokaler på små orter, i förorter och på landsbygd. Vår tanke är ge vårdens yrkespersoner möjlighet att utforma strukturer där vård någon gång per månad kommer närmare de patienter som mest behöver det.

Vardagen måste bli enklare för patienter, för anhöriga och för den som väljer ett sjukvårdsyrke. Det är vårt löfte att arbeta för trygg vård nära oss människor. Oavsett var i Skåne vi bor.

Lina Nordquist, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Christer Sörliden, ordförande Sjukhusstyrelse Ystad (L)

Charlotte Ramel-Andersson, Liberalerna Sjöbo

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.