Annons
Insändare

Liberaler: Vi vill införa särskilda undervisningsgrupper

Liberalerna är partiet som sätter skolan först. Det blir inte minst tydligt i det budgetförslag vi nu har presenterat i riksdagen.
Utbildning • Publicerad 11 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Undervisning
UndervisningFoto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Liberalerna satsar mest på skolan av alla partier. Bara under de kommande åren satsar vi över 15 miljarder kronor mer än regeringen på skolan.

Vi tror att kunskap rustar individen med en nyckel som kan öppna alla möjliga dörrar i livet. Den leder till frihet, idéer och innovationer – vilket i sin tur främjar utveckling, välstånd och framsteg för hela samhället.

Annons

För Liberalerna handlar även skolan om vår gemensamma demokrati. Individer som kan läsa, ifrågasätta och uttrycka sig är motståndskraftiga mot krafter som försöker kuva, styra eller kontrollera dem. Skolan utgör därför grundstommen i bygget av ett fritt och demokratiskt Sverige.

Alla elever ska få de förutsättningar som krävs för att lyckas i skolan. Det är därför vi satsar på fler tryckta läroböcker, fler behöriga lärare och mer resurser för språkutvecklande insatser redan i förskolan.

Liberalernas skolpolitik grundar sig i en elevsyn som förstår att alla barn och unga varken kan eller bör stöpas i samma form. Alla elever ska kunna nå sin fulla potential och det betyder att medan vissa elever kan gå före i skolan, så behöver andra mer stöd för att ta sig framåt.

Socialdemokraternas idé om att trycka in alla elever i samma klass i jämlikhetens namn har fått förödande konsekvenser – inte minst deras beslut att lägga ner speciallärarutbildningen, vilket orsakade enorm brist på speciallärare och en nedmontering av de mindre undervisningsgrupperna.

Sveket är hårt när de svagaste eleverna inte får det stöd de både förtjänar och borde ha rätt till. Liberalerna har därför avsatt 2,1 miljarder kronor i budgeten, som specifikt ska gå till att återupprätta särskilda undervisningsgrupper för elever i behov av det.

För Ystads kommun ger det 6 215 359 kronor, vilket skulle innebära att 83 fler elever kan få hjälp i skolan genom särskilda undervisningsgrupper.

Per-Olof Lind (L), Eva Hallmer Lindahl (L). Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons