Insändare

Liberalerna prioriterar de mest utsatta

Inflationen gör människor fattigare. Hårdast drabbas de hushåll och familjer som har de minsta marginalerna. I tuffa ekonomiska tider satsar Liberalerna på de som behöver stödet allra mest. Det skriver Lina Nordquist, Per-Olof Lind, Anna Langefors Bräutigam, liberaler.
Skåne • Publicerad 2 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20221224 
Matutdelning i S:ta Clara kyrka.
Foto: Ali Lorestani / TT / kod 11950
STOCKHOLM 20221224 Matutdelning i S:ta Clara kyrka. Foto: Ali Lorestani / TT / kod 11950Foto: Ali Lorestani/tt

Människor kläms av kostnadsökningar och räntehöjningar ovanpå en redan dyster energikris. När plånboken stramas åt för oss alla drabbas de med ensamt ansvar för barn eller svag anknytning till arbetsmarknaden allra hårdast.

Ensamstående mammor har svårt att köpa tvål och schampo. En del människor är oroliga för hur de ens ska sätta mat på bordet. Stadsmissionerna varnar om att allt fler barnfamiljer behöver hjälp.

Under 2022 ökade matutdelning och försäljning av mat i de sociala matbutikerna Matmissionen med 1 300 ton.

Genom alla tider har det varit Liberalernas uppgift att ta striden för att bekämpa fattigdomen och ge röst åt alla de som riskerar att glömmas bort i den offentliga debatten.

Långvarig inflation är ett skräckscenario som gör det onda långt värre, men medan inflationen pressas tillbaka krävs parallellt ett välriktat stöd dit det verkligen behövs.

Civilsamhället är hjältar varje dag. De behöver statens stöd att fortsätta hjälpa alla de som riskerar att gå hungriga eller frysa.

Därför höjer Liberalerna och regeringen satsningen på civilsamhällets arbete med socialt utsatta med ytterligare 40 procent, vilket innebär 50 miljoner, i vårbudgeten. De barnfamiljer som vänder på varje krona får ett förstärkt bostadstillägg med upp till 2 100 kronor i månaden.

Matutdelning och andra sociala insatser är avgörande för många, men politiken får inte stanna där. Fattigdom ska motas i dörr och samhället ska inkludera fler. Fler ska få stärkt kompetens och ett jobb att gå till. Det är så människor på riktigt kan lyfta sig ur utsatthet.

Vi liberaler kommer att fortsätta syna maskorna i det sociala skyddsnätet och trygga vardagen för var och en som behöver en hjälpande hand.

För ibland är omständigheterna i livet sådana att vi behöver mer stöd. Och då ska Liberalerna och samhället finnas där, både med skyddsnätet och med vägar ut ur desperation och mörker.

Ensam är inte stark - vi behöver alla hjälpas åt. Ett starkt samhälle bygger vi tillsammans.

Lina Nordquist, Gruppledare i riksdagen, Liberalerna

Per-Olof Lind, Gruppledare, Liberalerna i Ystad

Anna Langefors Bräutigam, Ordförande, Liberalerna i Ystad