Annons
Insändare

Lions i Ystad: Vi ställer oss bakom Rädda barnens brev till regeringen

Kan vi verkligen acceptera att Mahmoud med familj ska splittras och utvisas?Lions Club Ystad ställer sig bakom Rädda Barnens öppna brev till Regeringen.
Ystad • Publicerad 18 november 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blomsterhandlaren Mahmoud Hammoud
Blomsterhandlaren Mahmoud HammoudFoto: Carl Johan Engvall

Många av oss har handlat blommor av blomsterhandlaren Mahmoud Hammed på Stortorget i Ystad. Vi har under flera år sett hur han träget har släpat fram alla sina växter under markisen, växlat några ord med honom och hans son och ibland köpt några blommor.

Mahmoud har bott, arbetat och betalat skatt i Sverige under drygt tio år. Mahmoud är gift och bor sedan flera år tillsammans med en kvinna från Marocko

Annons

Enligt migrationsdomstolen ska han utvisas till Irak, tillsammans med de två äldsta sönerna. De två yngsta barnen är gemensamma och födda i Sverige.

Det yngsta barnet, med hjärtfel, ska också enligt Migrationsdomstolen utvisas, tillsammans med mamman men till Marocko. Det innebär att familjen kommer att splittras och att syskonen skiljs åt.

Med den här bakgrunden undrar man; Hur i hela fridens namn kan Migrationsdomstolen besluta att Mahmoud med familj ska utvisas? Dessutom har Migrationsöverdomstolen beslutat att man inte ska ta upp fallet till prövning, utan att ange något sakligt skäl.

Det är ett fullständigt orimligt beslut, som kommer att drabba en helt oskyldig familj.

Först och främst strider det mot svensk lag eftersom vi har i Sverige gjort FN:s barnkonvention till lag.

Det stämmer heller inte alls överens med vår syn på flyktingar. I Sverige har vi många ideella organisationer (bland annat Lions Club i Ystad), som samlar in pengar för att hjälpa de utsatta flyktingbarnen från Irak och Syrien med mat, kläder och tält. Samtidigt ska vi utvisa en familj i Ystad till Syrien. Det går helt enkelt inte ihop!

Rädda Barnen i Ystad har utöver detta också påpekat att beslutet i Migrationsdomstolen var rättsvidrigt eftersom beslutet fattades av de politiskt tillsatta nämndemännen, som röstade ner juristdomaren. Att partipolitiker på detta sätt kan sätta sig över lagen, det vill säga barnkonventionen, kan vi inte acceptera.

Mot bakgrund av detta vädjar vi till Regeringen att agera så att fallet tas upp till förnyad prövning.

Göran Sjunnesson, president Lions Club Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons