LO-facken i Ystad: Älskade snippa

Menstruationscykel. Ägglossning. Mens. Mensvärk. Riklig mens. Smärtsam mens. Endometrios. Utebliven mens. PMS. PMDS. Kvinnliga könshormoner. Graviditet. Förlossning. Förlossningsskada. Amning. Klimakteriet. Inkontinens. Framfall…. Känner du igen dig? Eller känns det obekvämt att läsa?
Skåne • Publicerad 8 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Manifestationen "Vi vet vad en snippa är" på Medborgarplatsen i Stockholm på fredagen. Demonstranterna protesterar mot den uppmärksammade friande hovrättsdomen mot en man som i tingsrätten fälldes för våldtäkt mot en tioårig flicka. Deltagarna kräver upprättelse för flickan och ökad kunskap om sexuellt våld. 
Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070
Manifestationen "Vi vet vad en snippa är" på Medborgarplatsen i Stockholm på fredagen. Demonstranterna protesterar mot den uppmärksammade friande hovrättsdomen mot en man som i tingsrätten fälldes för våldtäkt mot en tioårig flicka. Deltagarna kräver upprättelse för flickan och ökad kunskap om sexuellt våld. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070Foto: Jessica Gow/TT

Ord som beskriver kvinnors vardag genom livet, som ändå är både tabu och okänt för många. Kvinnors hälsa är ett relativt outforskat och lågt prioriterat område.

Vi vill belysa det uppenbara behovet av folkbildning i ämnet. Vi måste hjälpas åt att höja medvetenheten, öka kunskapen och våga möta utmaningarna

Låt oss komma till saken. Mensskydd bör vara gratis för barn och ungdomar i skolåldern.

Det är alldeles uppenbart att vi lyckats utjämna en del skillnader i samhället. Det finns massor av olika stöd för de olika behov och förutsättningar vi människor har. Förutom då det bara gäller kvinnor.

En del kommuner i vårt land har infört och en del andra utreder att införa gratis mensskydd på skolorna. Ystad borde inte vara sämre. Det är en jämställdhetsfråga, men också en klassfråga. Unga tjejer kanske inte vill eller vågar prata med föräldrar, det kan hända olyckor under skoltid eller så räcker helt enkelt inte inkomsten till.

En fertil kvinna lägger ungefär 100–150 kronor i månaden på mensskydd. Det blir en summa på 1200–1800 kronor per år.

I skollagens första kapitel, fjärde paragrafen, står. "I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt.

En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Detta innebär att skolan är skyldig att bry sig om vad olika barn behöver för att kunna lära sig på bästa möjliga sätt."

När du har mens är fri tillgång till mensskydd ett nödvändigt behov som måste ordnas för att du ska känna dig trygg och kunna fokusera på skolarbetet. Du ska inte behöva gå med ständig oro och stress för att du ska läcka och kanske rent av blöda ner både kläder och möbler.

För handen på hjärtat, om vi vänder på det, om en man skulle behöva glasögon eller få hörapparat skulle han inte vara berättigade det bara för att han är en man? Självklart, tänker du nu, det är ju en rättighet.

Precis, ett basalt behov för att ha en fungerande vardag. Likväl som tillgång till mensskydd är en grundläggande förutsättning för en fungerande vardag. En frihet. Men nu är det tjejer och kvinnor som har mens och det kostar. Vi menar att det är hög tid att förändra normen.

Flickor/tjejer ska känna sig trygga i vardagen och i skolan, även när de har mens.

Därför kommer vi idag att lämna ett medborgarförslag till politikerna i Ystad för att i ett första skede införa gratis mensskydd på gymnasieskolorna och högstadieskolorna i kommunen

Denise Neal, Joachim Mattson, Caroline Dahlberg, Magnus Arling, Elisabeth Karlsson, Ola Wendel, Viktoria-Luise Dewár, LO-facken i Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.