Insändare

Lokala bestämmelser om strandskyddet behövs!

Strandskydd Artikeln publicerades
Matilda Björk (C).
Matilda Björk (C).

Häromveckan fick vi ta del av regeringen och länsstyrelsens beslut om att neka Ystads kommuns överklagande om strandskyddet.

Kommunen ville se det generella strandskyddet på 100 meter istället för dagens 300 meter som finns på vissa platser i kommunen. Strandskyddet är ett sätt att skydda tillgången av strandområden och se till att djur och växtlighet har goda livsvillkor. Jag kan förstå regeringens oro. I områden runt Stockholm och dylikt kan det leda till överexploatering och förstörelse av naturen. Dock kan det snarare leda till avfolkning här då deras beslut nu stoppade ett bostadsbyggande, i ett område där vi ser att en yngre befolkning lämnar för storstadsområdena.

Gränsdragningarna som länsstyrelsen har gjort ligger dessutom vid järnvägen och inte som tidigare vid kustremsan, vilket inte är en naturlig del av strandområdet. Ska en kommun inte kunna bestämma över sina egna områden, där den har bäst koll? Vi behöver se en regionalisering av strandskyddet, där lokala bestämmelser gör att stränder skyddas men samtidigt skapar möjlighet att bo och leva i hela Sverige.

Matilda Björk (C)

Ordförande CUF Ystad/Österlen

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.