Annons
Insändare

Magnus Jiborn: Är utsikten från stranden värd kraftigt höjda elpriser?

Ta reda på fakta och låt er inte duperas av osakliga argument, skriver föreningen Rädda Sydkusten i ett inlägg (27 juli ”Säg nej till ohållbar vindkraft unikt nära kusten”) och öser sedan på med osakliga skrämselargument mot havsbaserad vindkraft utan att bry sig om fakta.
Skåne • Publicerad 4 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Så här kan vindkraftsparken Sydkustens vind som företaget Kustvind vill bygga se ut från stranden vid Abbekås, enligt en visualisering som företaget Falovind tagit fram.
Så här kan vindkraftsparken Sydkustens vind som företaget Kustvind vill bygga se ut från stranden vid Abbekås, enligt en visualisering som företaget Falovind tagit fram.Foto: Falovind

Kustvind undersöker sedan några år förutsättningarna för havsbaserad vindkraft utanför den skånska sydkusten. 25 till 33 turbiner utanför kusten skulle öka elproduktionen i Skåne med två tredjedelar och räcka för att värma upp 100 000 villor eller driva samtliga personbilar i hela Skåne helt på el.

Detta i en region där brist på elproduktion idag leder till skyhöga elpriser. Forskningsinstitutet Energiforsk har visat att 3,5 gigawatt havsbaserad vindkraft i södra Sverige hade sänkt elpriset under förra hösten med 35–50 procent. För en vanlig villaägare handlar det om flera tusenlappar på ett år.

Annons

Per Tryding, vice VD på Sydsvenska handelskammaren påpekade nyligen i Ekot att de höga elpriserna innebär ”betydligt sämre konkurrenskraft och färre investeringar” för näringslivet i hela Sydsverige.

Den vindpark Kustvind planerar löser inte ensam problemet, men ger ett väsentligt bidrag. Havsbaserad vindkraft kan lyfta Skåne.

Havsbaserad vindkraft har också stor betydelse för klimatet, liksom för att minska Europas beroende av rysk olja och gas. Den planerade vindparken skulle spara nästan 1 miljon ton koldioxidutsläpp om året – mer än dubbelt så mycket som hela det svenska inrikesflygets utsläpp. Det finns inga andra beslut som Skurup och Trelleborg kan fatta som lika kraftfullt skulle bidra till att klara klimatkrisen.

Men kan man inte lika gärna bygga längre ut i havet?

Jo, det kan man, och det bör man. Men inte i stället för, utan också. Sverige behöver massor av ny el och det är bråttom. Därför behövs vindkraft både nära kusten där kostnaderna är lägre och tidshorisonten kortare, och längre ut i havet.

En effektiv vindkraftsutbyggnad till havs förutsätter att man bygger där förhållandena är bäst. Det gäller såväl ekonomi som påverkan på naturvärden och andra viktiga samhällsintressen. Om utsikten från stranden överordnas allt annat så leder det till högre elpriser och större påverkan på andra naturvärden.

I slutänden handlar det om en prioritering: kan vi – för att bidra till klimatomställning, lägre elpriser och minskat beroende av rysk gas – acceptera att vindkraftverk syns från land? Jag är övertygad om att när väljarna väger intressena mot varandra kommer en majoritet fram till att argumenten för havsbaserad vindkraft utanför kusten väger tyngst.

Magnus Jiborn, VD, Kustvind

Annons
Annons
Annons
Annons