Majoritetspolitiker: Marietorp läggs inte ner – vi vill utveckla verksamheten

Svar på Caroline Perssons och Andrea Gööks inlägg i YA 20 januari ”Förstår inte politikerna hur mycket naturskolan betyder?” respektive ”Offra inte Marietorps naturskola och därmed våra barns framtid”.
Ystad • Publicerad 24 januari 2023 • Uppdaterad 27 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pausad undervisning efter sommaren vid Marietorps naturskola föreslås i den nya kultur- och fritidsnämnden. Socialdemokraterna motsätter sig besparingen som beräknas ge 800 000 kronor.
Pausad undervisning efter sommaren vid Marietorps naturskola föreslås i den nya kultur- och fritidsnämnden. Socialdemokraterna motsätter sig besparingen som beräknas ge 800 000 kronor.Foto: Helena Wennström

Kommunikation och rätt information är alltid viktigt för rätt diskussioner. Här vill vi i majoriteten i kultur- och fritidsnämnden förklara vad som verkligen hänt avseende Marietorp.

Först och främst är det olyckligt att påstå att Marietorp läggs ner. Så är inte fallet. Under vårterminen 2023 fortsätter allt precis som vanligt. Inga förändringar görs.

Dessutom – och det här är väldigt viktigt – har alla skolor möjlighet att till hösten 2023 och därefter fortsätta bedriva pedagogisk verksamhet på Marietorp.

Kultur- och fritidsnämnden bedriver inte ordinarie pedagogik inom skolans revir. Det gör utbildningsnämnderna i samarbete med skolorna. Det är därför vi har olika nämnder, ansvarsområden och olika budgetar.

Om skolorna ser vikten av att fortsätta bedriva pedagogisk verksamhet på Marietorp finns det inga som helst hinder – tvärtom.

Att det i media och på sociala medier påstås att vi lägger ner verksamheten är direkt felaktigt. Vi förändrar verksamheten!

Fortsatt kan skolor ta egna initiativ att bedriva pedagogisk verksamhet och utbildning på Marietorp.

Trots besparingskrav på 4,5 miljoner tar vi fortsatt ekonomiskt ansvar för att Marietorp som plats finns kvar att nyttja. Marietorp kommer således inte stängas eller pausas, utan kommer även i framtid kunna bokas för utbildningsaktiviteter av skolor och pedagoger.

Kultur och fritidsnämnden ska som namnet säger bedriva fritidsverksamhet, och tar sitt ansvar för att arbeta konstruktivt för att utveckla fritidsverksamheten på Marietorp.

I hårda tider gäller det inte att ge upp utan finna alternativa lösningar – och det tänker majoriteten i kultur- och fritidsnämnden tillsammans med förvaltningen konstruktivt arbeta för.

Vi tar vårt ansvar – även för att Marietorp inte läggs ner. Vi tror i stället på en intressant och positiv utveckling.

Sverker Meyer (M)

Per-Axel (Pax) Sjöholm (M)

Jan Lindfors (M)

Anna Bräutigam (L)

Anna-Maria Hagemann (KD)

Jan-Åke Isaksson (SD)

Florence Svensson (SD)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.