Annons
Insändare

Malin Tillgren: 12 maj hyllas Sveriges alla sjuksköterskor

Idag firas internationella sjuksköterskedagen över hela världen. Landets sjuksköterskor axlar enorma utmaningar under pandemin, det gäller de som jobbar i frontlinjen mot covid-19, de som gör avgörande insatser med att beta av vårdskulden samt de som upprätthåller den ordinarie vården.
Skåne • Publicerad 12 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjuksköterskor hyllas idag, 12 maj
Sjuksköterskor hyllas idag, 12 majFoto: Janerik Henriksson/TT

Vårdförbundet organiserar landets sjuksköterskor, som alla läst treårig högskolutbildning på sjuksköterskeprogrammet med huvudämne omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap.

Här är sjuksköterskornas önskelista till arbetsgivare, politiker och allmänhet inför sjuksköterskedagen, genom Vårdförbundet avdelning Skåne:

Annons

• Rätt värderade lönemässigt. Löneavtalet för sjuksköterskor stipulerar att de särskilt yrkesskickliga ska prioriteras. Vårdförbundet i Skåne anser inte att politikerna tagit detta på tillräckligt allvar utan tilldelat för lite pengar. Vårdförbundet anser att det behövs 10 000 kr mer per månad till de särskilt yrkesskickliga under avtalsperioden för att uppnå en rimlig lönespridning gentemot nya i yrket. Och självklart ska det samtidigt finnas tillräckligt mycket pengar för en god löneutveckling till alla. Detta är sista året på avtalet och nu är det verkligen upp till bevis för politiker och arbetsgivare att visa vad de vill!

• Alla måste hålla i lite till. Nu ser vi ljuset i tunneln i takt med att vi sjuksköterskor vaccinerar befolkningen. Men faran är inte över än och vi behöver allmänhetens hjälp med att följa myndigheternas rekommendationer ett tag till.

• Fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Sjuksköterskor vill precis som resten av befolkningen ha sommarsemester tillsammans med familj och vänner. Inte i maj eller september när familj och vänner går i skolan eller jobbar.

• Trygghetssystem som fungerar. Politiken har lyssnat när vi begärt att karensdagen tas bort. Vi har också fått gehör för att stoppa utförsäkringarna för de som fått långtidscovid eller andra sjukskrivningar får förlängd sjukpenning. Vi jobbar vidare för arbetsskadeersättning för de fler än 4 000 sjuksköterskemedlemmar som anmält att de fått covid-19 i tjänsten.

• Fler kollegor. Det är sedan länge brist på sjuksköterskor i regioner och kommuner. Arbetsgivarna bör försöka rekrytera tillbaka många av de 13 200 sjuksköterskor som lämnat yrket.

• Respekt för legitimationen. Under pandemin har bristen på sjuksköterskor lett till att arbetsgivare försöker lösa bemanningen med annan, icke kvalificerad personal.

Malin Tillgren, ordförande Vårdförbundet avdelning Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons