Annons
Insändare

Malin Tillgren: Regionen tycker att vi är tillräckligt många sjuksköterskor i vården

I en artikel i Kristianstadsbladet 9 mars uttalar sig personalnämndens ordförande Pontus Lindberg (M) kring att det inte behövs mer personal i vården.
Skåne • Publicerad 12 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur många anställda behövs i Region Skåne? Det tvistar S och M om.
Hur många anställda behövs i Region Skåne? Det tvistar S och M om.Foto: Mikael Fritzon/TT

Vårdförbundet delar inte denna synen att det inte behövs fler, varken utifrån det siffrorna visar eller de berättelser vi får höra från våra medlemmar.

Att det inte skulle behövas fler barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor eller sjuksköterskor känns väldigt främmande.

Annons

Under pandemiåret 2020 ökade korttidsfrånvaron och uttaget av vård av barn. Trots det ökade inte övertidsuttaget mer än övriga år enligt HR-direktör Karin Melander (SVT 8 februari).

Övertidsuttaget för Vårdförbundets grupper var 455 178 timmar vilket motsvarar cirka 220 heltidstjänster. Till det kommer kostnaden för bemanningssjuksköterskor som omräknat till heltidstjänster motsvarar cirka 385 sjuksköterskor.

Att tro att dessa motsvarande drygt 600 tjänster går att ersätta genom att arbeta smartare är naivt.

Det är lätt att tro att övertiden gått åt till att bemanna covidvården. Men covidvården har till största delen lösts genom att personal blivit förflyttad från verksamheter som bedriver planerad vård.

Tror att det är det Pontus Lindberg syftar på i samma artikel när han säger att de vill ”släppa loss den kraft som medarbetare visat sig ha i pandemin.” Denna kraft måste hanteras varsamt.

Som vårdpersonal gör man det man måste för patienterna, men man håller inte hur länge som helst. Vi riskerar att se medarbetare som är/blir helt slutkörda vilket troligtvis främst kommer att visa sig när de är tillbaka på sina ordinarie arbetsplatser. Och när de väl är tillbaka väntar väldigt många patienter på att få den vård som blivit uppskjuten på grund av pandemin…

I flera av Vårdförbundets samtal med medlemmar får vi höra att många allvarligt funderar på att avsluta sin anställning i regionen och en del även att lämna vården helt. Det kommer inte att underlätta kompetensförsörjningen.

I regionens dokument står många fina ord om hur de tänker sig kunna lösa bemanningsfrågan. För att dessa fina ord ska bli verklighet för våra grupper måste de bli fler.

Annars finns inte tid för utvecklingsarbete, kompetenshöjning, att ta hand om studenter och nya kolleger på ett tillfredsställande sätt utan riskerar istället att leda till ohälsa och att medarbetarna inte orkar arbeta heltid eller fram till pensionsålder. Nu är det dags att regionen visar medborgare och medarbetare vad de vill med den skånska vården!

Malin Tillgren, ordförande Vårdförbundets avdelning Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons