Annons
Insändare

Maria Berglund och Lars Lundberg (KD): Vi vill ha jämlik behandling för osteoporos i hela Skåne

I Skåne hade vi för ovanlighetens skull en vinter med mycket snö och is. Detta medför ofta fallolyckor och brutna ben.
Skåne • Publicerad 9 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fallolycka
FallolyckaFoto: JESSICA GOW

Men nu när sommaren nalkas så finns det fortfarande en ökad risk för benbrott.

De långa och underbara vandringsrundorna i skogen som förövrigt är bra för folkhälsan, kan sluta illa när du fastnar med skon och snubblar. För de flesta går fallen bra, men för de med Osteoporos, mer känt som benskörhet kan det gå riktigt illa.

Annons

Osteoporos är en folksjukdom som inte får den uppmärksamhet den borde ha.

Varannan kvinna och var fjärde man över 50 år drabbas av osteoporos. Tyvärr är det så att frakturer på grund av osteoporos ökar med stigande ålder, 70 procent av dem som drabbas av osteoporos är över 75 år.

Knappt 20 procent av dem som råkat ut för en fraktur får hjälp att förebygga framtida frakturer, trots att vi vet att risken för detta ökar kraftigt efter den första frakturen.

Vi vet också att rörelse, styrketräning och bättre kost gör stor skillnad när det gäller benskörhet.

Kristdemokraterna vill arbeta för en jämlik osteoporosbehandling i hela Skåne och en sammanhållen frakturkedja där förebyggande arbete och uppföljning ingår.

Det behövs aktiva insatser från hälso- och sjukvården för att förebygga och följa upp frakturer genom en tydlig och sammanhållen vårdkedja för frakturer – en frakturkedja.

Genom en grundligare undersökning och bedömning om fallrisk och ett förebyggande samtal med patienter om säkerhetsrisker skulle vi kunna spara mycket mänskligt lidande och stora vårdkostnader.

När olyckan väl är framme är det också viktigt att man snabbt kan få vård, samtidigt är det viktigt att den nära vården fungerar.

En mer tillgänglig, närmare vård kan tillsammans med nya arbetssätt i vården innebära att resurserna inom vård och omsorg kan användas bättre och därmed räcka till fler. Kärnan i Nära vård är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från individens behov och förutsättningar. Det innebär att se, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för just den personen.

Det handlar om att alla aktörer måste samverka bättre för individens bästa och att vården blir mer tillgänglig och sammanhållen både genom geografisk närhet och genom digitala vårdtjänster när det är lämpligt. Idag är sjukvården alldeles för sjukhuscentrerad. Vi vill istället att den nära vården på vårdcentralerna blir den naturliga ingången för fler.

Annons

Maria Berglund. Distriktsordförande för KD Skåne och ordförande för Ängelholms sjukhusstyrelse.

Lars Lundberg. Kommunpolitiker för KD i Sjöbo och ordförande för Hässleholms sjukhusstyrelse.

Annons
Annons
Annons
Annons