Insändare

Maria Landgren: Ha tålamod så finns det tider

Svar till Fredrik Araldsson, Ystad, ”Jag vill ha mitt vaccin nu!” (insändare i YA 12 juni).
Skåne • Publicerad 15 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vaccination mot covid 19. Inte så lätt att boka tid om man inte har möjlighet sitta vid datorn när tiderna släpps, menar insändarsrkribenten.
Vaccination mot covid 19. Inte så lätt att boka tid om man inte har möjlighet sitta vid datorn när tiderna släpps, menar insändarsrkribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Jag vet att många i likhet med Fredrik Araladsson väntar otåligt på att få en tid för vaccination. Och jag har stor förståelse för den irritation många känner när det tar tid att hitta en ledig tid i sin hemkommun.

Låt mig helt kort förklara varför det ser ut som det gör.

Region Skåne fördelar vaccin utifrån befolkningsstrukturen i kommunen. Det betyder att fördelningen styrs både av antalet invånare men också av åldern på invånarna.

Detta i kombination med att det finns för lite vaccin i förhållande till vaccinationsvilja gör att det finns begränsat med tider.

Vi släpper succesivt nya tider och fördelar allt vaccin vi har med ambitionen att alla ska ha fått en möjlighet att ta en första dos i slutet av augusti. Det är därför inte nödvändigt att köra till en annan kommun, men man får vara beredd att vänta lite innan det blir ens tur.

Självklart får man vaccinera sig var man vill i Skåne, bara man ser till att ta dos ett och två på samma ställe.

För mig som vaccinsamordnare i Region Skåne är det såklart frustrerande att vi inte kan erbjuda vaccinationstider i den takt som skåningarna önskar. Men jag gläds samtidigt åt att viljan att vaccinera sig är så stor.

Mitt budskap till Fredrik Araladsson och alla andra som väntar, är att det snart kommer att finnas tider för vaccination – i alla kommuner. Men jag vill vädja om tålamod.

Maria Landgren, vaccinationssamordnare i Region Skåne