Mariann Persson och Peter Gill: Marietorp – en gåva och en chans att vidga klassrummet

Att lära, erövra nya kunskaper, färdigheter och förmågor utomhus är inte bara en rolig avkoppling, eller flykt från skolklassummets tristess.
Ystad • Publicerad 27 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pausad undervisning efter sommaren vid Marietorps naturskola föreslås i den nya kultur- och fritidsnämnden. Socialdemokraterna motsätter sig besparingen som beräknas ge 800 000 kronor.
Pausad undervisning efter sommaren vid Marietorps naturskola föreslås i den nya kultur- och fritidsnämnden. Socialdemokraterna motsätter sig besparingen som beräknas ge 800 000 kronor.Foto: Helena Wennström

Det som internationellt kallas för Sveriges ”Green School Movement” representerar en unik pedagogisk och didaktisk framgång för det svenska skolväsendet, från förskolans tidiga år till universitetsstudenters trampande i fjällen eller fascination för våtmarkens mossar och kärr.

En skola, oavsett nivå, ska inte vara ett slutet rum. “Utomhus” för grundskoleelever ska inte enbart vara att springa omkring och röra sig på skolgården under raster.

Marietorps naturskola erbjuder ett pedagogiskt guldkorn, en skatt, en gåva där alla elever i Ystads skolor får chans att vidga klassrummet ut till naturen, skog och hav under pedagogisk ledning – minst en gång per läsår.

Sverige har lovordats internationellt för sitt 200-åriga utomhuspedagogiktradition (se Cars & West, 2015).

Ystads skolbarns tid på Marietorp naturskola är inte ”fritid”. Den är undervisningstid och tid för lärande och utveckling under pedagogisk ledning.

Vi ber Ystad kommun att återföra Marietorps verksamhet till barn- och utbildningsnämnden. ”Fri”-tid och kultur har en naturlig plats vid Marietorp, men inte till den grad att den lärarledda bildningsverksamheten upphör.

Hur många av Sveriges 1,1 miljoner grundskoleelever, fördelade över 4 800 grundskolor, har tillgång till en verksamhet som Marietorps naturskola? Ska 4 150 elever i Ystads elva grundskolor och förskolebarn förnekas en pedagogisk pärla som har utvecklats under 20 år?

Marietorp är inte enbart ett ”kultur- och fritidsprojekt”! Nej, Marietorps naturskola driver i allra högsta grad, en utbildning enligt skolans läroplan och styrdokument i en 200-årig utomhuspedagogisk tradition som numera även vilar på FN:s 17 Globala mål för hållbar utveckling.

Mariann Persson och Peter Gill, natur- och utbildningsintresserade Ystadsbor

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.