GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mårten Dahlrot (V): Politikers ignorans får tjänstemännen att lämna Skurups kommun

Förra veckan blev det klart att Anders Grundberg, chef för utbildningsförvaltningen i Skurup, lämnar kommunen. Han blir ännu en i en lång rad höga tjänstemän som säger upp sig från kommuner där Moderaterna och Sverigedemokraterna gör gemensam sak i politiken.
Skurup • Publicerad 19 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skurups skolchef Anders Grundberg slutar idag, fredag, på egen begäran.
Skurups skolchef Anders Grundberg slutar idag, fredag, på egen begäran.
Foto: Mark Hanlon

Tendensen är tydlig: de kommunala cheferna får det svårt när politiker saknar respekt för deras kunskap och kompetens. Jag ska ge ett exempel:

Hösten 2019 presenterar Sverigedemokraterna i Skurup en motion om att införa en policy för kommunens modersmålsundervisning.

Motionen berättar inte på ett tydligt sätt vad policyns syfte eller innehåll ska vara. Däremot hänvisar den till den så kallade Hörbymodellen, en modell som kritiserats hårt av både fack och tjänstemän och i nuläget är anmäld till Skolinspektionen.

I november 2019 behandlar Skurups utbildningsförvaltning motionen i en skrivelse. De menar att det saknas behov av en sådan här policy. Skollagen är tydlig på området och därmed finns redan de riktlinjer som verksamheten kräver.

Därefter behandlas frågan av skol- och utbildningsberedningen som når samma slutsats.

När motionen når kommunfullmäktige är det alltså två instanser som avråder kammaren från att rösta för policyn. Trots detta är det precis vad som sker.

Den 13 maj behandlas frågan återigen av skolberedningen, nu i syfte att ta fram denna policy som egentligen inte behövs.

På mötet informerar kommunens modersmålshandläggare om hur verksamheten utformas i nuläget. Det är tydligt att modersmålsundervisningen hanteras med stor kompetens och ekonomisk ansvarsfullhet.

På mötet fanns också möjlighet för politiker att ställa frågor till tjänstemännen. Beredningens moderate ordförande passade bland annat på att fråga om högstadiet är en del av grundskolan. Man kan tycka att en person i hennes position borde känna till en sådan sak.

Nästa steg är nu att utbildningsförvaltningen ska ta fram ett förslag till policy. Fortfarande finns inga direktiv för vad policyn bör innehålla eller vilket syfte den ska ha.

Vad som däremot är tydligt är att utbildningsförvaltningen inte anser att någon policy behövs. Två dagar senare säger Anders Grundberg upp sig från sitt arbete.

Där befinner vi oss idag. Ännu en kompetent tjänsteman lämnar Skurups kommun, och politikerna fortsätter att fatta egenmäktiga beslut om verksamheter som de saknar grundläggande kunskaper om.

Förlorarna är elever och anställda i Skurups skolor, och den enda som möjligen blivit klokare är skolberedningens ordförande. Nu vet hon att högstadiet är en del av grundskolan.

Mårten Dahlrot, Vänsterpartiet Skurup

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.