unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mårten Dahlrot (V): SD vill tvinga personal att bryta mot skollagen

Debatten kring Skurups skolor har varit het den senaste tiden. Moderaterna har annonserat nedskärningar på 16 miljoner, Sverigedemokraterna har velat införa slöjförbud och hindra utländska elever från att tala sitt modersmål.
Foto: BERTIL ERICSON
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Till nästa möte i kommunfullmäktige har SD i en interpellation åter satt skolan i fokus. Man kunde önska att SD ville ställa Moderaterna till svars för nedskärningarna. Men så är det inte. Istället vill de dra frågan om slöjförbud ännu ett varv.

Efter att Skurups kommunfullmäktige röstade för ett slöjförbjöd på kommunens skolor har både lärare och skolledare reagerat mot beslutet.

Utifrån detta skriver SD att anställda i skolförvaltningen i Skurup agerat "uppenbart avståndstagande från demokratiskt fattade kommunala beslut".

De frågar sig också vilka åtgärder som ska vidtas i sådana här situationer. Undertonen är att det här ligger ett demokratiskt problem.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Sverigedemokraterna har uppenbarligen inte förstått vilken situation deras förslag skulle sätta skolpersonalen i om det vann laga kraft:

Om de hindrar en elev från att bära slöja bryter de mot skollagen och gör sig skyldiga till diskriminering. Om de inte agerar mot slöjor bryter de mot det kommunala beslutet. Hur de än gör blir det fel.

Det var i detta läge både lärare och skolledare sa stopp. De protesterade mot ett beslut som skulle påbjuda diskriminering på deras arbetsplats och allvarligt åsidosätta centrala principer i skolans värdegrund. SD kallar detta för en "politisk manifestation" . Man kan också se det som en akt av rent självförsvar.

För SD:s förslag innebär i praktiken att man uppmanar kommunala tjänstemän att begå lagbrott. Två rektorer har varit tydliga med varför de inte kommer följa beslutet:

De kan inte eftersom det strider mot lagen. De har ställt skollagen och diskrimineringslagen mot kommunalt fattade påbud och kommit fram till att nationell lagstiftning är överordnad. Det är en högst rimlig slutsats.

Problemet är alltså inte att kommunala tjänstemän saknar respekt för kommunala beslut, utan att de kommunala politikerna saknar respekt för svensk lagstiftning. Det om något är ett demokratiskt problem.

Sverigedemokraterna hade kunnat lägga sin energi på att stoppa nedmonteringen av skolan, på att se till att den får de nödvändiga resurser den behöver. Istället försöker de tvinga lärare och rektorer att begå lagbrott under arbetstid. Det är en mycket dålig prioritering.

(Vänsterpartiet har överklagat beslutet till förvaltningsrätten i förhoppning om att det ska upphävas.)

Mårten Dahlrot, Vänsterpartiet Skurup

Läs mer

Skurup

Två elever kom i bråk på skola

16-åring fick ett slag över käken

Här byggs nya bostäder

Utbyggnad

Här byggs nya bostäder

Tolv nya marklägenheter ska stå klara till nästa sommar

Bedrägeri: Man misstänker fiffel med bensinpump

Tankning

Bedrägeri: Man misstänker fiffel med bensinpump

Drogs 561 kronor för mycket från kontot

Så sen är ambulansen hos dig

Nyheter

Så sen är ambulansen hos dig

Når inte tidsmålet i en enda kommun. ”Det kan ju handla om liv”.

Så sen är ambulansen hos dig

Kristianstad

Så sen är ambulansen hos dig

Når inte tidsmålet i en enda kommun. ”Det kan ju handla om liv”.

Hemlig intressent vill flytta in i gamla Coop-huset

Centrumutveckling

Hemlig intressent vill flytta in i gamla Coop-huset

Men först måste detaljplanen upphävas