Annons
Insändare

Mårten Dahlrot (V): Skurups politiker och muslimska män begår precis samma fel – att bestämma hur kvinnor ska klä sig

Häromdagen skrev Loubna Stensåker-Göransson (M) ett debattinlägg om slöjförbudet i Skurups kommun. Eftersom hon tycks beskylla Vänsterpartiet för Moderaternas misslyckande i frågan ska jag försöka bemöta hennes text.
Skurup • Publicerad 26 november 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kvinna med slöja går med ett barn
Kvinna med slöja går med ett barnFoto: Fredrik Persson

Till stor del förstår jag Moderaternas utgångspunkt i frågan.

Den muslimska slöjan har rötterna i en patriarkal tradition och det är utan tvekan många kvinnor i världen som tvingas bära slöja – det är ett problem och ett sätt att inskränka deras frihet.

Annons

Detta är dock inte något som gäller alla slöjbärande kvinnor. Många ser istället slöjan som en viktig symbol för sin muslimska identitet, inte som ett patriarkalt tvång.

De bär slöja för att det är en del av deras tro, och ibland som en protesthandling – att flera flickor i Skurups skolor tog på sig slöja för att protestera mot slöjförbudet är bara ett exempel på detta.

Slöjan betyder alltså inte samma sak för alla, och där hamnar Moderaterna fel. De ger en enda tolkning av vad slöjan är. Verkligheten är mer komplex än så.

Självklart är det fel när muslimska män bestämmer vilka kläder muslimska kvinnor får och inte får bära. Det är också fel när Skurups politiker försöker bestämma samma sak. Och däri ligger kärnan – det är tvånget vi måste bekämpa, inte plagget i sig.

Ett problem med debatten som varit sedan förvaltningsrättens dom är att det framstår som att det bara finns två möjliga alternativ: antingen är man för Skurups förbud, eller är man för att flickor tvingas bära slöja.

Så enkelt är det inte. Man kan vara emot religiöst tvång och samtidigt tycka att kommuner ska följa svensk lag i sina beslut.

Man kan tycka att slöjan på många sätt är ett problematiskt plagg och ändå hävda att ett förbud skapar fler problem än det löser. Det finns fler nyanser än två.

Inom matematiken blir det enklare att hitta lösningen på ett problem om man förenklar det. Samma sak gäller inte i politiken. Tvärtom.

Ju mer man förenklar desto sämre kommer lösningarna att fungerar rent praktiskt. För verkligheten låter sig inte reduceras, och när politiker tar till förenklade lösningar på komplexa problem blir resultatet därefter.

Då får man protester utanför kommunhuset och fler slöjor på skolorna istället för färre.

Annons

Då får man beslut som strider mot nationell lagstiftning och rivs upp av förvaltningsrätten innan de ens hinner träda i kraft.

Då får man populistisk signalpolitik som leder till en polariserande och dålig debatt som inte på något sätt hjälper de flickor som mot sin vilja tvingas bära religiös klädsel.

Mårten Dahlrot, Vänsterpartiet Skurup

Annons
Annons
Annons
Annons