Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mårten Dahlrot (V): Svara på sakfrågan om politikers ignorans

Skol- och utbildningsberedningens ordförande, Loubna Stensåker Göransson, har i helgen besvarat min insändare om hur politikers ignorans får ledande tjänstemän att lämna Skurups kommun.
Rundvisning på Prästamosseskolan
Rundvisning på Prästamosseskolan
Foto: Mark Hanlon
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hennes svar består till stor del av lösa beskyllningar riktade mot mig, men det är inte dem jag främst ska ägna mig åt här.

Den sakpolitiska debatten är betydligt intressantare och jag tror att den låga nivå som Göransson hänfaller åt skadar hennes trovärdighet mer än min. Jag fokuserar alltså på det innehållsligt relevanta.

För det första menar Loubna Stensåker Göransson att jag missförstått hennes "retoriska fråga" om huruvida högstadiet är en del av grundskolan.

Jag är svensklärare på gymnasiet och har skrivit läromedel i ämnet för Nationalencyklopedin. Retorik är en del av mitt dagliga arbete och jag vill påstå att jag känner igen en retorisk fråga när jag hör en.

För det andra förvånar det mig att Loubna Stensåker Göransson inte bemöter det huvudsakliga ämnet i min artikel, nämligen politikers bristande respekt för tjänstemännens kunskap.

Det vore enkelt att bara ställa ord emot ord, påstå att "vi lyssnar visst på tjänstemännen, men gör en annan analys". Istället ignorerar hon sakfrågan fullständigt. Ser hon ämnet som så ointressant att det inte är värt att tala om?

För det tredje påstår Loubna Stensåker Göransson att "vi i Skurups kommun [är] väldigt generösa med att erbjuda modersmålsundervisningen". Hon presenterar dock inga siffror som stöd för påståendet och det är lätt att undra var den uppgiften kommer ifrån.

I beslutsunderlaget för Sverigedemokraternas policy-motion finns inga tecken på någon väldig generositet. Tvärtom har både utbildningsnämnden och modersmålshandläggaren kunnat presentera en modersmålsverksamhet som präglas av ekonomiskt ansvarstagande och utformas efter skollagens krav.

Loubna Stensåker Göranssons bild av verksamheten avviker alltså kraftigt från det som tjänstemännen beskrivit, vilket bara bekräftar den bild jag ger i min insändare – av politiker som inte vill eller förmår lyssna till tjänstemännen.

Resten av Göranssons svar består av de delar där hon drar kommunistkortet och kallar mig diverse vänstertillmälen. Det är hon fri att göra, men i sammanhanget framstår det som ganska märkligt.

Kärnan i min kritik är inte ens partipolitisk. Det jag säger är att politiker bör lyssna på och ta till sig av tjänstemännens kunskap – för att de är experter på verksamheterna och för att deras kompetens kommer försvinna ur kommunen om vi inte gör det.

Sedan när tycker Moderaterna att det är en kontroversiell ståndpunkt?

Mårten Dahlrot, Vänsterpartiet Skurup

Läs mer