GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mats Josephson: Varför vill ingen läkare arbeta på vårdcentralen i Gärsnäs?

Efter att för några år sedan bedömts som den bästa vårdcentralen på Österlen har det hänt något på vårdcentralen Capio i Gärsnäs. Personal slutar, chefer byts ut och nu har den punkt nåtts där Capio planerar att göra om vårdcentralen till en filial, vilket bland annat innebär att man inte behöver ha någon läkare på plats.
Gärsnäs • Publicerad 29 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Capio vårdcentral
Capio vårdcentralFoto: Martina Holmberg / TT

Den nuvarande ledningen för vårdcentralen skriver i ett brev att hon inte lyckats anställa någon läkare och att det är svårt i hela Skåne att få tag på läkare.

Men hur kommer det sig att det finns läkare på vårdcentralerna i Brösarp (bästa vårdcentralen enligt de senaste mätningarna) och i Tomelilla?

Felet måste ligga någon annanstans. Vad gör den av Capio tillsatta ledningen för fel? Och vad gör Capio centralt för fel när man tillsätter chefer som inte klarar av sitt uppdrag.

Till yttermera visso erbjuds nu i samma brev att man kan få sitta med i en panel som ska ge förslag till hur vårdcentralen i Gärsnäs ska organiseras. Utan läkare?

Men hallå, hur kan man hitta på något sådant. Att vi som ”kunder”, för det är väl så patienterna numera kallas, ska vara med och bestämma hur den ”produkt”, det vill säga vård, Capio har åtagit sig att leverera ska försämras.

Detta kan rimligen inte stämma med det avtal Capio har med Region Skåne.

Mats Josephson, Gårdlösa

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.