GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mats Marcusson: En förstärkning av vårt försvar är den bästa fredsstrategin

Två medlemmar av facebookgruppen Folk och fred beklagar sig, i en insändare 14 januari, över utebliven uppmärksamhet från media. Det är klart att det ska uppmärksammas att det har bildats ett”nätverk” vars främsta syfte är att påverka opinionen i Kremls favör.
Försvarspolitik • Publicerad 26 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
ÖB  Micael Bydén talar under Folk och försvars digitala rikskonferens i Stockholm.
ÖB Micael Bydén talar under Folk och försvars digitala rikskonferens i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Folk och Fred säger sig vara både freds- och miljöaktivister. Men istället för att samarbeta med den tyska miljörörelsen så motarbetar man dess målsättningar och vill göra Tyskland mer beroende av ryskt fossilt bränsle.

Folk och Fred vill ge OSSE uppdrag som sköts bättre av andra organisationer och strukturer. Det är kontraproduktivt och slöseri med OSSE:s resurser.

Istället borde Folk och fred stödja det svenska ordförandeskapet i dess ansträngningar att till exempel få de krigförande parterna i Ukraina att bereda OSSE:s observatörer tillträde till hela Donbas och samtliga gränsövergångar mellan Ryssland och Ukraina. Idag får OSSE enbart tillträde till två av tolv officiella gränsövergångar mellan länderna.

Om Folk och fred verkligen vill se en varaktig fred i Ukraina borde organisationen uppmana Ryssland att dra tillbaka sina trupper samt upphöra med ockupationen av Krim. Men det kommer inte att ske.

Majoriteten av medlemmarna i Folk och fred stödjer nämligen Rysslands illegala annektering av Krim. Alltså en annektering som skedde med vapenmakt.

Folk och fred motsätter sig även att vi återställer vår försvarsförmåga som urholkats sedan Kalla krigets slut men talar tyst om den ryska massiva upprustning som skett sedan Putin blev president. Detta trots att landet inte har varit utsatt för något externt hot sedan Sovjets kollaps.

Georgier och ukrainare vet av bitter erfarenhet att den ryska upprustningen har offensiva syften.

Putin betraktar Sovjets kollaps, då miljoner människor blev fria, som 1900-talets största geopolitiska kollaps, alltså värre än andra världskriget som tog cirka 30 miljoner Sovjetmedborgares liv.

De baltiska länderna har dragit lärdom av historien och ökat sina försvarsförmågor samt blivit medlemmar i Nato.

Ett svenskt Natomedlemskap försvårar ytterligare Putins ambitioner att återerövra Baltikum och bevara freden i Östersjön.

Mats Marcusson, Höllviken

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer