Insändare

Mats Marcusson: Fred på Rysslands villkor innebär förräderi av Ukraina

Den tsunami av avrättningar, massmord, gruppvåldtäkter och massdeportationer som de ryska trupperna gjort sig skyldiga till i Butja, Borodianka, Irpin, Izium, Lyman och Mariupol och andra platser visar vad som händer om inte mördare stoppas.
Europa • Publicerad 27 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild från en övning i Ystads hamn hösten 2022, då femte amfibiebataljonen övade på att minera hamnen.
Bild från en övning i Ystads hamn hösten 2022, då femte amfibiebataljonen övade på att minera hamnen.Foto: Carl Johan Engvall

De fortsätter att mörda och i Kremls fall att fortsätta folkmordskriget mot Ukraina. Den internationella brottsmålsdomstolen i Haag har efterlyst den imperialistiske diktatorn i Kreml för bortrövande av ukrainska barn.

Vi vet att en fred på Kremls villkor bara kommer att vara tillfällig och ge Kreml möjlighet att fylla på trupper och vapen för ett framtida fortsatt krig. Budapest, Charkiv, Helsingfors, Istanbul, Kyjiv, Minsk och Paris är inte bara namn på städer utan även namn på överenskommelser och avtal som Kreml brutit mot.

Kvinnor för fred har sedan 2014 stött Kremls krig mot Ukraina. Det stödet har bland annat visat sig i ett tidigare replikskifte på Ystads Allehanda. Jea Jonsson hävdade då att den illegala annekteringen av Krym föregicks av en fri och rättvis folkomröstning. Det är därför inte förvånande att den organisationen argumenterar för att Ryssland ska få fortsätta ockupera delar av Ukraina och terrorisera den ukrainska befolkningen.

Det tydligaste ställningstagandet för Putinregimens fullskaliga krig gjordes av en före detta ordförande i Sveriges Fredsråd och medlem av Facebookgruppen Folk och fred. Kvinnor för fred är medlemsorganisation i Sveriges Fredsråd och innehar en styrelseplats.

Kvinnor för fred vet också att Kreml aldrig hade anfallit Ukraina om landet varit medlem i Nato. Det vet folken i östra Europa också.

Erfarenheterna av rysk och sovjetisk ockupation gjorde att folken i östra Europa sökte sig västerut genom medlemskap i EU och Nato. Om inte de Baltiska länderna blivit medlemmar i Nato, så hade Narva, Tallinn, Daugavpils, Riga, Kaunas och Vilnius också varit fulla av massgravar och tortyrkammare.

Medlemmar i Kvinnor för fred är också medlemmar i nätverket Nej till Nato. Ledande medlemmar i den organisationen är också medlemmar i Svensk-ryska vänskapsföreningen. Det är en förening vars hemsida drivs av en gammal anhängare av Pol-Potregimen.

Föreningens syfte är att sprida Kremls lögner, ofta i samarbete med den ryska ambassaden, bland annat den 25 februari, dagen efter Kremls fullskaliga invasion av Ukraina började. Detta möte dokumenterades på hemsidan för det Ryska riksförbundet i Sverige där invasionen enligt Kremls påbud kallas för en ”speciell militär operation”.

Mats Marcusson, Höllviken