GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mats Marcusson: Kvinnor för fred och ryska militärutgifter

I en replik 22 november åberopar Kvinnor för fred Sipri för att försöka tona ned den massiva upprustning som skett under Putins presidentperiod.
Skåne • Publicerad 26 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ukrainska soldater i närheten av Donetsk
Ukrainska soldater i närheten av Donetsk

Ett vanligt men dåligt debattknep från vissa så kallade fredsaktivister är att jämföra militärutgifter i absoluta tal. Då har USA högst militärutgifter. Det som ”fredsaktivisterna” inte bryr sig om att redovisa är de försvarsåtaganden USA har gentemot andra länder.

USA har stora åtaganden för att skydda Japan, Sydkorea, Taiwan och länder i Sydkinesiska Sjön mot de aggressiva regimerna i Pyongyang och Beijing.

Absoluta tal är som alla vet meningslösa vid jämförelser. Till exempel så är Kinas BNP 27 gånger större än Sveriges BNP men det är ingen som skulle få för sig att hävda att kineser har det bättre ställt än oss.

Även utgifter för militärer måste ställas i relation till något. För att få en uppfattning om vad ett lands regering prioriterar så ska utgifter för militären ställas i relation till andra offentliga utgifter, lämpligen utgifter för hälso- och sjukvård som kan erhållas från WHO.

En regering som lägger mer utgifter för militären än hälso- och sjukvård för sin befolkning har uppenbarligen ambitiösa planer för sin militär.

I Europa är det bara Belarus och Ryssland som år efter år lägger ner mer pengar på militären än på hälso- och sjukvård. Inget Natoland gör det.

Det står klart för alla hur Putin använder en hel del av utgifterna för militären. Det ockuperade Krym har förvandlats till en militärbas liksom delar av det ockuperade Donbas dit Ryssland dagligen för över vapen, trupper och ammunition.

Inte främst över de två gränsövergångar där OSSE har tillträde utan över de nio som OSSE aldrig tillåtits bevaka. Dessutom passerar dagligen ett antal tåg över gränsen vars innehåll inte heller får kontrolleras av OSSE.

Vapnen används av ryssarna för beskjutning av ukrainska trupper samt civilbefolkning.

För drygt en vecka sedan besköts byn Nevelske med cirka 50 granater av de ryska trupperna. 17 hus skadades och sju familjer blev hemlösa.

De ryska trupperna och deras vapen används även för att terrorisera folket i Donbas. Det sker bland annat i det ökända koncentrationslägret Izolyatsia som styrs av personal från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Där torteras dagligen fångar på de mest brutala sätt. De fångarna önskar att de kunde prata med Ryssland. Nu skriker de av smärta.

Mats Marcusson, Höllviken

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.