GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mats Marcusson: Medlemskap i Nato i solidaritet med folk som hotas av Kreml

I en insändare ”Sverige och Finland ska stå utanför Nato” lyckas ett antal personer argumentera mot ett svenskt Nato-medlemskap utan att nämna den ryska elefanten i rummet.
Europa • Publicerad 5 april 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
NATO huvudkontr i Bryssel.
NATO huvudkontr i Bryssel.Foto: Olivier Matthys

Rysslands krig mot Ukraina sedan 2014 utgör ett flagrant brott mot FN-stadgan. Den utökade invasionen i februari har lett till att en fjärdedel av Ukrainas befolkning befinner sig på flykt från sina hem. Av dessa är hälften barn.

Ett urskillningslöst brutalt bombande av skolor, daghem, sjukhus, bostadshus har lett till en humanitär katastrof. I Mariupol har cirka 90 procent av bebyggelsen förstörts och staden riskerar att röna samma öde som Grozny och Aleppo vilka tidigare bombats till grus av Ryssland.

Mer än 5 000 civila dött varav många i den teater som bombades trots att gatorna utanför var märkta med det ryska order för barn.

Civilbefolkningen dödas inte bara i bombningar utan även av ryska trupper som beskjuter människor som försökt ta sig ut ur staden i sina bilar eller bussar som utlovats fri lejd genom humanitära korridorer. Även Chernihiv, Irpin och Kyjiv utsätts för den ryska terrorn. Av någon anledning nämner inte skribenterna detta.

Inte heller den klimat- och miljöförstöring som Kreml gett upphov till genom sitt krig mot Ukraina sedan 2014. I Kyjiv rapporteras att luften innehåller mycket höga halter av luftföroreningar på grund av Kremls bombardemang.

Den ockuperade Krymhalvön och de delar av Donbas som ockuperats sedan 2014 är inte bara sociala och ekonomiska katastrofområden men även ekologiska katastrofområden påå grund av de föroreningar som misskötta fabriker och gruvor läcker ut i naturen och grundvattnet.

Diktatorn i Kreml har som bekant uttalat att han anser att Sovjetunionens kollaps var 1900-talets största geopolitiska katastrof. Han har ytterligare sagt att Ukraina inte är ett riktigt land.

Dessutom har han uttalat att frigörandet av samtliga republiker från Sovjetunionen var olagligt. Den ryske utrikesministern Lavrov har i olika sammanhang uttryckt samma sak och beklagat sig över de länder som blev ”föräldralösa” i och med Sovjets sammanbrott.

De baltiska länderna insåg tidigt att det fanns revanschistiska falanger i Ryssland som hyste samma imperialistiska ambitioner som Putin. Därför ansökte de och blev medlemmar i Nato 2004. De baltiska folken kan idag glädja sig åt att Nato skyddar dem från Kremls imperialistiska krig.

Med tanke på händelseutvecklingen och Putins beteende kan det dock inte uteslutas att de ryska styrkorna inleder ett anfall på Baltikum. I det läget kan vi inte stå utanför Nato.

Därför ska vi ansöka om medlemskap så fort som möjligt. En ansökan om medlemskap i Naot är inte bara uttryck för en egoistisk strävan att beskydda sig själv. Det är också ett uttryck för solidaritet med de folk som hotas av imperialisterna i Kreml.

Mats Marcusson, Höllviken

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.