1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Matts Johnsson (L): Självklart kan en politiker överklaga ett nämndsbeslut

”Hoppas turerna kring bykrogen får ett slut¡. Med den rubriken inleder Kevin Rasmussen (S) sin insändare i YA 23 juli. Jag delar innehållet i rubriken men ej i insändaren i övrigt.
Stammisar samlas vid honnörsbordet. "Det är gemenskap", säger Patrik Hejman, i mörk tröja vid fönstret.
Foto: Sprisse Nilsson

Innehållet går ut på att ifrågasätta vald politisk ledamots rätt att överklaga ett politiskt fattat beslut i en nämnd där hen deltagit i beslutet.

Som utgångspunkt för resonemanget har han samhällsbyggnadsnämnden beslut att inte lägga ner restaurangverksamheten Räfsan i Glemmingebro. Ett ärendet som aktualiserats av att den till matlagningen knutna förskoleverksamheten upphört och matlagningen betjänar nu inte längre någon kommunal verksamhet.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Beslutet i nämnden blev med bland annat Socialdemokraternas röster att verksamheten i alla fall skulle fortsätta, något som nämndens ordförande Per Olof Lind (L) i likhet med Moderaterna och Kristdemokraterna röstade emot.

Per Olof Lind har härefter överklagat beslutet till förvaltningsrätten eftersom man kan ifrågasätta lagligheten av beslutet. Detta eftersom verksamheten inte längre enligt kommunallagen faller inom de kommunala kompetensen.

Kevin Rasmussen ifrågasätter Per-Olofs rätt att överklaga beslutet eftersom det är en fråga som” politiken ska avgöra” eftersom det ”enda som finns är tolkningar av lagen.”

Konstaterandet fick mig att sätta morgonkaffet i halsstupen.

I grunden ifrågasätter Kevin Rasmussen i förlängningen den väsentliga delen i vår demokrati att våra valda ombud till riksdagen är de som stiftar våra lagar. Dessa kan inte ens en socialdemokratisk ledamot i en nämnd sätta sig över.

Argumentet att en tolkning av lagen i grunden är en politisk fråga är helt felaktig. Lagen uttolkas i den mån den är oklar av våra förvaltningsdomstolar och på juridiska grunder, ej politiska.

Som grund för uttolkningen ligger istället förutom själva lagtexten, förarbetena till lagen, rättspraxis, särskilt Högsta förvaltningsdomstolens avgöranden, samt doktrin. Det är således i högsta grad berättigat av ordföranden att få saken prövad.

Att som nämndsordförande är det inte tilltalande att administrera verksamhet som inte lagligen får bedrivas av en kommun.

Det finns prejudicerande domar som ger vid handen att kommunala smårörelser som till exempel kiosk tillåtes endast i anslutning till där finns en kommunal huvudverksamhet, till exempel badhus. Sådan anknytning saknas nu i det aktuella ärendet.

Att Ystads kommuns jurist i frågan också tydligt avrådde ifrån ett beslut med den utgången det nu blev har säkert också spelat sin roll för överklagandet men uppenbarligen inte för socialdemokraternas ställningstagande.

Att nämndsledamot är i sin fulla rätt att överklaga ett fattat beslut är självklart om lagligheten av beslutet kan ifrågasättas. Det är denna självklara rätt som Per- Olof Lind utnyttjat.

Inte sällan ser man kommunala beslut överklagas där syftet endast är att fördröja verkställigheten av ett för den klagande opassande beslut. Det är något helt annat och bör naturligtvis inte praktiseras som politiskt vapen.

Matts Johnsson (L)

Kommunfullmäktiges ordförande i Ystad 2010-2014

Läs mer

Väder

Efter 2000-talets kallaste juli – nu kommer högsommarvärmen tillbaka

Än är sommaren inte över, nu kommer ett högtryck som ger sol och värme.

Ystad

Brott: Rattfyllerist försökte fly – sågs byta plats i bilen

Hittades av polis en kort bit från bilen.

Hemesterhobby

Mer fisk på plats för fiskarna

Ingen coronakris vid fiskedammen.

Jazzfestivalen2020

Festivalen som faktiskt gick i mål

Ystad Sweden Jazz Festival må ha varit mindre 2020 men visade oväntad styrka och mod, anser YA:s Henric Tiselius.

Simrishamn

Brott: Ännu en cykelstöld

Dyra cyklar eftertraktat stöldgods

Simrishamn

Näringsliv: Spolbilsföretag köps av större koncern

Köparen har verksamhet i hela Skåne.