Insändare

Miljöförstöring i Skillinge

Som semesterboende i Skillinge har jag först nu kunnat läsa YA-artikeln "Återvinningen behöver belysning", publicerad i mitten av september.
Skillinge • Publicerad 12 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Även för mig är det helt obegripligt varför Simrishamns kommun inte ser till att återvinningsstationen – som befinner sig i en mörk del av Skillinges hamnområde – får en absolut nödvändig belysning.

I detta sammanhang betraktar jag och flera andra Skillingebor det som en absurditet att istället i vintras installerades två starkt lysande gatulampor vid parkeringsplatsens sjösida mittemot Köpmangården. Och detta fastän parkeringsplatsen får nog ljus från den befintliga gatubelysningen på Strandgatan.

Jag anser detta som en form av miljöförstöring i kommunens uppdrag. Sedan dess ser förbipasserande vid denna oerhört vackra utsiktspunkt efter mörkrets inbrott endast parkerade bilar – skarpt belysta som i ett skyltfönster.

Förr kunde man härifrån även nattetid se långt över havet och betrakta upplysta förbipasserande fartyg och skenet från Hammarens fyr samt andra ljuspunkter på Bornholm. Även otroligt fina månuppgångar kunde iakttagas – dock allt detta är nu försvunnet bakom en bländande ljusridå vid strandbrädden.

Jag undrar vem som har gett i uppdrag att installera dessa båda helt onödiga lyktor vid parkeringsplatsen och av vilken anledning?

Kanske det hela är ett misstag och lamporna skulle egentligen ha placerats vid återvinningsstationen? Jag hoppas att detta fel kan korrigeras.

Jörg Bieger

Skillinge