GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöpartiet: Vårdpersonalen måste få ett hållbart arbetsliv

Vi har alla sett hur hårt personal inom vården och äldreomsorgen jobbar. Redan innan coronapandemin fanns stora arbetsmiljöproblem. Det är hög tid att vårdpersonal får ett hållbart arbetsliv.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Miljöpartiets och regeringens återhämtningsbonus är en viktig del i att påskynda resan mot ett hållbart arbetsliv och i att öka personalens inflytande. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel till regionerna och kommunerna för projekt som syftar till att främja ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Det kan handla om förbättrad arbetsmiljö, att pröva nya arbetssätt eller att utveckla arbetstidsmodeller som även kan innebära arbetstidsförkortning.

Ett hållbart arbetsliv är kanske en av våra viktigaste jämställdhetsfrågor, eftersom dessa yrken är kvinnodominerade. Vi pratar om sjuksköterskor, vårdbiträden, undersköterskor och stödassistenter som alltför länge har offrat psykisk och fysisk hälsa för att ta hand om andra. En modern välfärdspolitik behöver ta detta på allvar, vi kan inte ha en omsorg och sjukvård som gör personalen sjuk.

Vi vet att undersköterskor och annan personal i hemtjänst, hemsjukvård och äldreboenden är sjukskrivna i större omfattning än andra yrkesgrupper. Det är en varningsklocka – vi måste agera. Miljöpartiet kommer prioritera arbetsmiljö i vård och omsorg högt även framåt. Det kommer att behövas fler satsningar både från staten, regioner och kommuner framöver för att åstadkomma ett hållbart arbetsliv.

Från och med den 1 juni i år går medlen att söka. Återhämtningsbonusen är en långsiktig satsning, men för att det ska bli verklighet krävs det att Ystads kommun tydligt visar att man är positiv till idén. Först då gör man det möjligt för personalgrupper att sätta igång, och den möjligheten måste de få.

Inför nästa kommunfullmäktige har Miljöpartiet i Ystad lämnat in en interpellation för att få svar på om personalen kommer att få ta del av denna satsning. Vi hoppas på ett positivt svar. Miljöpartiet vill satsa på återhämtning – frågan är vad ledningen vill?

Marcus Bräutigam, gruppledare, ledamot i Socialnämnden (MP)

Marina Nilsson, gruppledare, ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden (MP)

Nicklas Attefjord, ledamot i socialutskottet (MP)

Läs mer