Insändare

Miljöpartister: Med vår budget kan vi nå klimatmålen och ökad jämlikhet

Miljöpartiets förslag till statsbudget för 2023 visar hur vi kan nå våra klimatmål trots tuffa ekonomiska tider och en osäker omvärld, samtidigt som vi ökar jämlikheten.
Politik • Publicerad 12 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En flygbild över värmeverket i Hässleholm, 1990-tal, ur en av Energiverkets årsredovisningar. Beleverket.
En flygbild över värmeverket i Hässleholm, 1990-tal, ur en av Energiverkets årsredovisningar. Beleverket.Foto: Hässleholm Miljö AB

Under brinnande klimatkris valde den blåbruna regeringen att halvera anslaget till miljö och klimat, försämra reseavdraget, sänka bensinskatten, försumma järnvägsunderhållet och avskaffa klimatbonusen för elbilar.

Svekdebatten bubblar då de blåbruna i valrörelsen utlovade stora prissänkningar på bensin och diesel, men i slutändan gjorde som de brukar och gjorde de rika i storstäder till de stora vinnarna. Klyftorna mellan stad och land och mellan de med höga inkomster och de med låga inkomster ska alltså bli än större, orättvisorna än djupare?

Miljöpartiet väljer en annan väg. Istället för att fly utmaningarna möter vi dem och bygger ett starkare samhälle genom en grön, rättvis omställning i hela landet.

Några av förslagen i vår statsbudget är:

– En historiskt stor klimatsatsning på 100 miljarder per år i tio år. Där ingår pengar till industrins omställning, till en utbyggnad av den förnybara energin och kraftiga satsningar på energieffektivisering och klimatanpassning.

– En kraftig förstärkning av miljöarbetet jämfört med regeringens budgetförslag. Vi satsar på att stoppa överfisket och bevara levande sjöar och hav, skydda värdefull natur samt ersätta skogsägare som låter värdefull skog stå.

– Ett träffsäkert reseavdrag, en leasingcheck och en klimatbonus för elbilar.

– Höjt barnbidrag och studiestöd, höjd allmän pension, och förbättrat högkostnadsskydd på tandvård.

– Ökat stöd till kvinnojourerna och stödverksamheter för barn och unga.

– En biståndsbudget där målet är 1,25 procent av BNI.

Självklart är kostnaden för att ställa om samhället stor – men kostnaderna för att låta bli är enorma. Därför gör vi massiva investeringar i miljö, radikalt minskade utsläpp, en trygg välfärd, ökad jämställdhet och mer rättvisa. Vi kan möta flera kriser samtidigt. Resurserna finns.

Hos den nuvarande regeringen är det inte bara kompetensen som saknas, det är den politiska viljan.

Magnus Hörnblad och Emma Nilsson, Miljöpartiet de gröna Ystad