Annons
Insändare

Miljöpartister: Onyanserad kritik utan att lyfta sakfrågorna

Ystads Allehandas politiska ledarskribent Petter Birgersson sätter huggtänderna i Sveriges bostads- och jämställdhetsminister i sin ledare den 20 juli ”Gängen kan inte besegras med de gröna”.
Politik • Publicerad 2 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fel partner i kriget mot gängen.
Fel partner i kriget mot gängen.Foto: Christine Olsson/ TT

Inte i själva ministern såklart då Birgersson varken är vampyr eller sabeltandad tiger. Inte heller i den politik som ministern och hennes parti står för.

Inte med en stavelse lyfter ledarskribenten de politiska sakfrågorna som partiet och ministern driver. Hela anfallet riktar sig istället på den bild som Petter Birgersson själv målar upp av partiet. En bild av ”drömmande ansvarsförnekande”.

Annons

Om ledarskribentens kritik ska få substans så vore det bättre att bemöta partiets politik, än den påklistrade karikatyrbild som ledarskribenten själv målar upp.

Så var så god och tyck till om vad Miljöpartiet faktiskt gör och föreslår. Här kommer några exempel:

1) Satsa på polis och rättsväsende. Det går snabbt att konstatera att sittande regering gjort historiska satsningar på polis och rättsväsende, och polisen har fått många fler verktyg. Detta arbete behöver fortsätta.

2) Gå på pengarna – gängens drivkraft är pengar, som ofta tjänas på narkotika- och vapenhandel. Här arbetar Miljöpartiet för att samhällets resurser kraftsamlas.

3) Reformera ungdomsvården. De unga som begår riktigt grova brott behöver dömas till längre påföljd än idag och verksamheten måste reformeras och förbättras.

4) Knäck den onda cirkeln – Miljöpartiet i Region Skåne vill ta inspiration från Storbritannien och införa avhopparverksamhet på skånska sjukhus för unga gängkriminella. När en kniv- eller skottskadad person kommer in akut på sjukhuset öppnas ett fönster för att klippa banden med gängen. Britterna kallar det ”teachable moment." Alliansstyret i Skåne biföll tyvärr inte förslaget.

5) Satsa på skolan. Miljöpartiet i Ystad vill satsa mer på skola och förskola. En trygg och inspirerande skola, som ser varje barn, ger trygga och kloka vuxna.

Om ledarskribenten inte tycker att detta är bra politik så respekterar vi det. Angrepp mot parti och politiker måste byggas på faktiska förslag, inte på karikatyrbilder.

Även om Miljöpartiet lägger stor vikt på miljöfrågor har vi politik inom alla politikområden. Till exempel tar vi krafttag kring mäns våld mot kvinnor, vill vi öka resurserna för att möta den psykiska ohälsan, samt öka Sveriges självförsörjningsgrad vad gäller livsmedelsproduktion så att Sverige kan vara tryggt även när krisen är framme.

Marcus Bräutigam, Gruppledare i Ystad (MP)

Annons

Emil Samnegård, Gruppledare i Trelleborg (MP)

Mätta Ivarsson, Gruppledare i Region Skåne (MP)

Rasmus Ling, Rättspolitisk talesperson (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons