GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöpartister: Sverige exporterar mer el än någonsin

Debatten om hur det ser ut på den svenska elmarknaden, påstådd energibrist och import av smutsig el samt kärnkraftens vara eller inte vara har tagit fart igen de senaste dagarna, så låt oss reda ut vad som gäller.
Skåne • Publicerad 11 februari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elledningar
ElledningarFoto: Robert Henriksson / SvD / TT

Sverige har i princip alltid både importerat och exporterat el, men sedan 2012 har vi stadigt byggt upp överskottet. Faktum är att Sverige exporterar mer el än någonsin, vilket dagligen tränger undan smutsig el i våra grannländer.

2020 exporterade Sverige mer än motsvarande fyra kärnkraftsreaktorer och eftersom vindkraften ökade med mer än en kärnkraftsreaktor förra året så fortsätter vi att öka nettoexporten. Svensk elmarknad mår alltså väldigt bra och går stadigt i rätt riktning under den rödgröna regeringen.

Så varför har debatten tagit fart under de senaste dagarna? Förmodligen för att Sverige har haft elunderskott under några dagar den senaste tiden.

Men det ändrar inte det faktum att Sverige i januari var en stor nettoexportör med hela 1,2 terrawattimmar. Under 2020 hade vi nettoöverskott varje månad. När vi importerar är det sällan kolel, trots vad högern försöker påstå.

Sverige är en stor nettoexportör till alla länder förutom Norge, som vi framförallt importerar el producerad av vattenkraft från. Vi exporterar mer till Danmark, Finland, Litauen, Polen och Tyskland än vad vi importerar.

Om vi särskilt kikar på Polen så exporterade Sverige 266 gigawattimmar under januari månad. Och importerade 14. De lilla el vi importerar från Polen sker oftast kvällstid och då rör det sig om polsk vindenergi.

Det som spelar roll för klimatet är hur mycket Sverige exporterar totalt sett och eftersom Sverige producerar ren el och vår export till Polen tränger undan kolkraft är varje kilowattimme vi exporterar till Polen en mikroseger i klimatkampen.

Det är också tack vare Miljöpartiet och Isabella Lövin som den rödgröna regeringen fick till den reform av EU:s utsläppshandel som inneburit att kolkraftverken nu stängs ner ett efter ett i EU.

Miljöpartiet vet att framtiden är förnybar. Vi har börjat bevisa det och det kommer vi fortsätta göra.

Maria Ivansson, MP Skurup

Marina Nilsson, MP Ystad

Martin Gustafsson, MP Sjöbo

Mikael Holmberg, MP Tomelilla

Thomas Hansson, MP Simrishamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.