GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöpartister: Vi är Sveriges enda klimatparti

Miljöpartiet har som enda parti presenterat en plan som minskar de klimatpåverkande utsläppen tillräckligt snabbt för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, samtidigt som vi skapar ett bättre samhälle för oss som lever här och nu och för kommande generationer.
Skåne • Publicerad 16 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Miljöpartiets logga 
COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN KOD 200
Miljöpartiets logga COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN KOD 200

Sen vi klev in i regering 2014 har Sverige sett en transport- och industrirevolution. September 2021 var elbilsförsäljningen tio gånger högre än tre år tidigare. I hela Sverige görs stora investeringar i framtidens hållbara industrier. Det skapar tusentals jobb och framtidstro. Det hade inte skett utan vår klimatpolitik.

Men tempot måste öka. Miljöpartiet vill att Sverige når nollutsläpp redan 2035, tio år tidigare än dagens klimatmål. Det är i linje med vad forskningen kräver. Det kommer bara vara möjligt med mycket stora statliga investeringar. Miljöpartiet vill därför satsa 100 miljarder kronor årligen under en tioårsperiod för att snabbare minska utsläppen och bygga ut förnybar energi och järnväg i hela Sverige.

Dessa investeringarna måste göras både i omställning och i människor. Merparten av Sveriges stora klimatpåverkan kommer från fossila bränslen. Därför vill vi med statligt stöd fasa ut det fossila ur vägtransporter, industrin och el- och fjärrvärmeproduktionen till 2030. För att människor ska blomstra i omställningen vill vi satsa på stärkt välfärd, utbildning och på att hela Sverige ska utvecklas. Särskilda klimatstöd ska ges till de som behöver det för att klara omställningen, till exempel de som bor på landsbygden och är beroende av bil i sin vardag.

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. Historieböckerna kommer beskriva denna tid antingen som den när vi tog de nödvändiga besluten, eller när vi trots all kunskap agerade för långsamt. Miljöpartiet är det enda riksdagspartiet med en samlad klimatpolitik som kan minska de svenska utsläppen snabbt nog. Vi vill göra det samtidigt som vi bygger Sverige starkare och mer solidariskt. Det är därför vi är Sveriges enda klimatparti.

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet de gröna

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson (MP)

Marina Nilsson, gruppledare för Miljöpartiet de gröna Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.