Annons
Insändare

Miljöpartister: Vi har både folket och experterna på vår sida om strandskyddet

I en replik menar Jan Rejdnell (L) att “Det är bara Miljöpartiets hjärnspöken som vill avskaffa strandskyddet” (YA 30 juli). Faktum är att tre av fem svenskar vill stärka strandskyddet snarare än försvaga det. Dessutom har vi flertalet miljöorganisationer på vår sida.
Skåne • Publicerad 7 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ingen vill avskaffa strandskyddet, så som Miljöpartiet påstår, menar Jan Rejdnell (L).Foto: Johan Hultgren

I sin ena mening låter Jan Rejdnell antyda att allemansrätten inte skulle vara ifrågasatt. I nästa stycke menar han att allemansrättens ursprungliga syfte och mening idag har spelat ut sin roll, givet att vi idag har ”campingplatser och asfalterade vägar”.

Vi är övertygade om att det inte är en åsikt som han delar med majoriteten av det svenska folket.

Annons

Trots vår tydlighet verkar inte Jan Rejdnell ha greppat vad Miljöpartiet kämpar för. Låt oss räta ut det frågetecknet, en gång för alla.

Vi i Miljöpartiet vill värna och stärka strandskyddet. Detta både för dess vikt för att bevara biologisk mångfald, men även för allemansrätten.

Det handlar om hundratals havsöringsbestånd, den hotade flodpärlmusslan och den internationellt akut hotade ålens rätt att få fortsätta finnas, men även barnfamiljers tillgång till badstränder och våra möjligheter att vandra längs sjöar.

Delar av utredningens förslag innebär en reell försvagning av strandskyddet. Enligt utredningen ska kommunerna själva kunna peka ut stora områden där strandskyddet helt ska tas bort, och strandskyddet avsevärt försvagas vid kusterna, i skärgården och vid de stora sjöarna.

Utredningen föreslår också att strandskyddet kring alla små sjöar och vattendrag helt tas bort, oavsett vattendragets betydelse för växt- och djurliv.

Den här trubbiga uppluckringen av strandskyddet utgör ett hot mot såväl den biologiska mångfalden som allmänhetens tillgång till stränder. Även om Rejdnell inte verkar vilja tro det, är det här fakta. Det är vad flertalet forskare och experter har konstaterat.

I klartext handlar Centerpartiets förslag om att göra det enklare att privatisera stränder för rika investerare och öka exploateringstakten. Redan idag ges runt 8000 dispenser per år, och år 2018 exploaterades cirka 25 mil kust och strand, med hjälp av dispenser och undantag.

Kärnan i vår kamp är allemansrätten mot äganderätten. Miljöpartiet kämpar för flertalet istället för fåtalet.

Rebecka Le Moine, Riksdagsledamot (MP), talesperson för biologisk mångfald

Thomas Hansson, MP Simrishamn

Annons

Claes Melin, MP Tomelilla

Emma Nilsson, MP Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons