unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Moderater i Ystad: Multiarenan ska inte bort

Vi moderater blev bedrövade, arga, upprörda och förvånade när Ystads Allehanda informerade om att Multiarenan på Edvinshusskolan riskerar att tas bort.
Bollstudsar, skrik och musik från bollplanen på Edvinshusskolan har nu lett till att Ystad-Österlenregionens miljöförbund vill att kommunen monterar ner basketkorgar och målburar och stänger planen. ”Få ärenden har prövats i Sverige utifrån lagstiftningen i miljöbalken på det här sättet, men när vi ser till fakta i ärendet så måste det här bli vårt beslut”, säger miljöinspektör Jon Hall.
Bollstudsar, skrik och musik från bollplanen på Edvinshusskolan har nu lett till att Ystad-Österlenregionens miljöförbund vill att kommunen monterar ner basketkorgar och målburar och stänger planen. ”Få ärenden har prövats i Sverige utifrån lagstiftningen i miljöbalken på det här sättet, men när vi ser till fakta i ärendet så måste det här bli vårt beslut”, säger miljöinspektör Jon Hall.
Foto: Mark Hanlon
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att Miljöförbundet överväger besluta att Multiarenan på Edvinshusskolan ska plockas ner på grund av att en granne klagar på barns och ungdomars högljudda aktiviteter är mycket beklagligt.

Under flera år har Multiarenan stått som måltavla för en närboende granne som vid ett otal tillfällen sedan 2011 gjort anmälning efter anmälning till Ystads kommun med klagomål gällande bullerproblem, skrik, musik, bollstudsande och allmänstörande beteende.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Ja, detta ljud är helt naturligt när man bor nära en skola som inrymmer barn och ungdomar. Vinner detta beslut laga kraft så bör vi alla som bor nära en skola vara beredda på en massiv nerläggning av lekytor på skolgårdar, för att inte tala om alla lekplatser som ligger i tätbefolkade områden.

Sunt förnuft måste nu råda, att ta bort denna fina och omtyckta Multiarena skulle vara ett slag mot våra skolbarn och den pedagogiska verksamheten eftersom ytan används frekvent under dagtid för spontanidrott, samt utgör platsen en viktig roll som pedagogisk yta för lek och bildning såväl som en arena för hälsofrämjande insatser.

Multiarenan är mycket populär bland skoleleverna. Det stora intresset har gjort att varje klass har bokade tider under skolveckan i syfte att alla elever ska kunna utnyttja den.

Idag under rådande omständigheter så är ämnet Idrott och hälsa anpassat på ett sådant sett att man inte kan erbjuda ombyte.

Än viktigare är det då att främja spontanidrottande och skapa så goda förutsättningar för barn och unga att röra sig. Idrotts medicinsk forskning visar tydligt på sambandet mellan fysisk träning och förbättrad koncentrationsförmåga. (källa: Anders Hansen, läkare, psykiatriker) Det råder med andra ord ett självklart symbiotiskt förhållande mellan rörelse och inlärning som utgör en självklar och viktig pusselbit i en fungerande skola där alla barn och ungdomar har rätt att nå sin fulla potential.

Didaktisk forskning påtalar hur viktigt det är men en levande skolmiljö som skapar förutsättningar för fysisk bildning (källa: Jan-Erik Ekberg, MAH). Många siffror pekar på att våra barn och ungdomar rör sig allt mindre.

Vi Moderater anser att Miljöförbundets beslut är helt fel och med omedelbar verkan bör det omprövas. Vi tror på en levande stad och levande byar, där vi tror på att våra invånare sköter sig och kan vistas på offentliga platser.

Johan Wahlgren (M), Christian Persson (M), Paula Nilsson (M) och Sverker Meyer (M)