Annons
Insändare

Moderaterna: Med fri och oberoende journalistik ska hanteringen av coronakrisen utvärderas

Coronakrisen plågar Sverige. Nu läggs all kraft på att stoppa smittspridningen. Men när den akuta krisen är över ska vi utvärdera hanteringen och placera ansvaret där det hör hemma. I det arbetet är en fri och oberoende journalistik avgörande.
Corona • Publicerad 4 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En ensam medarbetare jobbar på ett i övrigt öde kontor efter att medarbetarna valt att jobba hemma på distans, är i karantän, eller på annat sätt inte kan vara på jobbet på grund av den pågående Corona-pandemin.
En ensam medarbetare jobbar på ett i övrigt öde kontor efter att medarbetarna valt att jobba hemma på distans, är i karantän, eller på annat sätt inte kan vara på jobbet på grund av den pågående Corona-pandemin.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men nya regler för insamling av returpapper och kostnaderna för dessa, riskerar att slå mycket hårt mot tidningsbranschen. Därför har Moderaterna lagt ett förslag som nu ska börja beredas i riksdagen för att stoppa regeringens beslut.

Det är många partier som uttryckt oro över de nya reglerna. Vi moderater förväntar oss därför att alla partier som vill förbättra förutsättningarna för tidningsbranschen ställer sig bakom vårt förslag. Det är positivt att regeringen till slut lyssnat på oss och har lovat hitta en hållbar lösning.

Annons

För Moderaterna är journalistiken en hörnpelare i en fungerande demokrati. Men redan innan coronakrisen var tidningsbranschen under hård ekonomisk press.

Nu har situationen förvärrats ytterligare genom vikande annonsintäkter. Regeringen beslutade nyligen att skjuta till 200 miljoner kronor i mediestöd.

Men regeringen ger med den ena handen och tar med den andra. Vid årsskiftet börjar nya regler för tidningsåtervinning att gälla. I stället för att insamlingen av returpapper sker vid dagens återvinningsstationer, ska den nu ske ännu närmre där vi bor.

Men när det gäller tidningar når vi med dagens system en insamlingsgrad på över 90 procent. Det innebär att det nationella målet redan nås.

Frågan är därför vad de ytterligare 10 procenten får kosta och vilka konsekvenser det får för miljön? Märkligt nog undersökte aldrig regeringen detta före de fattade sitt beslut.

Enligt branschen väntas dock kostnaderna för insamling öka från dagens 200 miljoner kronor per år till 600 miljoner kronor per år.

Moderaterna vill ha ett välfungerande återvinningssystem i Sverige. Men vi accepterar inte att regeringen inför ett system som dels inte ökar återvinningsgraden, dels kommer leda till sämre förutsättningar för en fri och oberoende press.

Vi har därför lagt ett förslag i riksdagen där vi kräver att regeringen snarast drar tillbaka sitt beslut och att en mer genomgripande översyn av finansieringen för återvinning av returpapper ska genomföras. Vi förväntar oss att alla partier ställer sig bakom detta nu.

Louise Meijer (M) Miljö– och klimatpolitisk talesperson

Lotta Finstorp (M) Kulturpolitisk talesperson

Annons

John Widegren (M), landsbygdspolitisk talesperson

Betty Malmberg (M), ledamot miljö- och jordbruksutskottet

Marléne Lund Kopparklint (M), suppleant miljö- och jordbruksutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons