Annons
Insändare

Naturskyddsföreningen: Ystad bör ta samma beslut som fem länder och 1000 andra kommuner

Naturskyddsföreningen i Ystad har erfarit att det kommit in en motion till kommunfullmäktige om att utlysa klimatnödläge, samt att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen vid omröstningen 20:e februari.
Ystad • Publicerad 19 februari 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klimatnödläge står det på en banderoll som demonstranterna håller upp när de spärrart av en korsning längs Östra Rönneholmsvägen i Malmö.
 Extinction Rebellion genomför klimataktioner i Malmö.
 Foto: Andreas Hillergren / TT
Klimatnödläge står det på en banderoll som demonstranterna håller upp när de spärrart av en korsning längs Östra Rönneholmsvägen i Malmö. Extinction Rebellion genomför klimataktioner i Malmö. Foto: Andreas Hillergren / TTFoto: Andreas Hillergren

Naturskyddsföreningen stöttar förslaget om klimatnödläge och uppmanar kommunfullmäktige att på djupet ta in vad det här beslutet handlar om och vad avslaget signalerar till alla de som nu tar sitt medborgaransvar inför klimatkrisen.

Vi anser även att kommunstyrelsen ska omvärdera sitt beslut och rösta för ett klimatnödläge.

Annons

Tiden rinner ifrån oss. Dörren som leder oss till en hållbar planet, såsom vi känner den idag och som den sett ut under de senaste 3 miljoner åren, står nu bara på glänt och är på väg att stängas.

Vi har hittills nått 1,1 graders global upphettning i snitt över jorden och på nordliga breddgrader har upphettningen gått ännu längre.

De globala utsläppen av växthusgaser ökar i dagsläget fortfarande med 1-2 procent per år och just nu är vi på väg mot en global upphettning på tre-fyra grader om 80 år, då våra barnbarn är vuxna.

Det skulle sannolikt innebära att jorden tippar över till ett varmt tillstånd med tropiskt klimat, i princip utan is och med minst 15 meter högre vattennivå än idag – en katastrof för mänskliga samhällen, inte minst kustnära sådana.

För att ha en chans att begränsa den globala upphettningen till mellan 1,5 och 2 grader måste vi från och med i år och fram till 2030 halvera utsläppen av växthusgaser, därefter halvera ytterligare till år 2040 för att 2050 nå noll.

Samtidigt måste vi stoppa avskogningen och förlusten av biologisk mångfald (det sjätte massutdöendet), bryta den linjära materialanvändningen samt ändra vår kost. Detta låter sig inte göras utan en mycket stor ansträngning och stort fokus på uppgiften.

Om vårt hus stod i lågor skulle vi inte fortsätta med vardagssysslorna samtidigt som vi skvätte vatten på elden med en hand. Det enda rätta skulle förstås vara att släppa allt vi höll på med och fokusera på att släcka elden.

Här kommer klimatnödläget in i bilden. Det ger länder, kommuner och regioner förutsättningar att genomdriva de åtgärder som krävs för att möta klimatkrisen tillräckligt snabbt och som ett sammanhållet åtgärdspaket.

Ett nödläge leder till en mer konkret handlingsplan för kommunen att förhålla sig till och gör det lättare att förankra omställningen hos kommunens medborgare och skapa engagemang. Genom att samtidigt ändra vokabulär och använda ord som ”klimatnödläge” och ”upphettning” får vi en tydligare kommunikation kring allvaret i vad vi står inför.

I dagsläget har fem länder och 1000 kommuner och regioner världen över valt att utlysa klimatnödläge. Naturskyddsföreningen Ystad anser att Ystads kommun ska göra detsamma.

Annons

Styrelsen för Naturskyddsföreningen i Ystad genom

Raija Lanas

vice ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons