Insändare

Nej till försämringar för äldre

Ystad Artikeln publicerades

Vi vill inte se försämringar för Ystads kommuns äldre inom äldreomsorgen. På arbetsutskottet 5 september valde styret och Sverigedemokraterna att rösta för en försämrad vardag förr den enskilde.

Försämringarna innebär att ledsagning för sociala aktiviteter begränsas till åtta timmar i månaden samt att det inte längre ska gälla för fritidsaktiviteter utanför hemmet, besök hos vänner samt kultur/nöjen.

Städning i hemmet går från varannan vecka till var tredje vecka.

Varm mat och att de äldre får detta från kommunens kök ändras till att den enskilde ska själv handla hem mat exempelvis micromat.

En timme per vecka ska erbjudas för att kunna vara ute.

Social samvaro ska begränsas också det till en timme i veckan. Anhörigstödet ska sjunka från 16 timmar i månaden till 10 timmar samt att alla timmar över detta ska det för den enskilde betala 50 kronor i timmen.

Sverigedemokraterna säger sig värna om de äldre, ändå väljer man att rösta med styret i att begränsa och försämra för de äldres vardag. Hur kan man stå och säga att man jobbar för äldre och deras vardag när man aktivt deltar i att försämra?

Ledamöterna för Sverigedemokraterna säger sig också vilja ta bort kostnaderna för larm hos de äldre men satt samtidigt på förra nämndsmötet och röstade för en ny abonnemangsavgift.

Styret i Ystad har en sak på agendan, att dra in på så mycket som möjligt i kommunen. Man vill enkelt ”lösa” problemet för att sen skryta om hur det har ”städats upp” i ekonomin.

Problemet är att styret inte städar upp utan säger till våra äldre i kommunen att ni ska lösa kommunens ekonomiska situation genom att höja avgifter och försämra i servicen inom äldreomsorgen.

Vi säger nej till detta. Det ska vara tryggt att åldras i Ystads kommun.

Riccard Axtelius (S)

Roger Jönsson (S)

Ledamöter Socialnämnden Ystads kommun

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.