Annons
Insändare

Nina Jonasson: Att välja bort kött kräver kunskap som inte alla har

Häromdagen kunde man läsa att ungdomar på en skola i Tomelilla önskade mer kött på skolmenyn. Skolan följer de råd som livsmedelsverket gått ut med att minska på animaliskt kött (nöt och gris som de kallar för rött kött) och öka fisk.
Tomelilla • Publicerad 2 april 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elever på Kastanjeskolan har vänt sig till kommunen för att få mer kött till lunch.
Elever på Kastanjeskolan har vänt sig till kommunen för att få mer kött till lunch.Foto: Henrik Ekblom Ystén

Enligt mig med min kunskap om vilken näring en kropp behöver för att fungera, utvecklas och växa normalt behöver vi människor äta protein. Och det är givetvis viktigt att veta vilka livsmedel som är goda protein-källor och kan ersätta animaliskt kött med dess innehåll av viktiga vitaminer, mineraler och aminosyror.

Tyvärr finns inget sådant vegetariskt alternativ med samma mineralinnehåll och även om fisk är nyttigt, innehåller den inte behovet av de viktiga mineraler som ungdomar behöver för att utvecklas hormonellt till en vuxen.

Annons

Protein som kroppen behöver i form av aminosyror är byggmaterial för alla våra celler (muskler, skelett, blod, antikroppar) i kroppen.

Aminosyror är också byggmaterial för matsmältningsenzymer, hormoner och de goda bakterierna (som står för 80 procent av vårt immunförsvar), avgörande för leverns avgiftningsfunktion, energiproduktionen och att näringen ska kunna transporteras i blodet. De här funktionerna är helt avgörande för en fungerande och hälsosam kropp.

Förutom detta innehåller animaliskt kött järn, zink och B12. Detta har i stort sett alla vuxna i västvärlden brist på, vilket leder till ohälsa, och med den vetskapen ska vi ytterligare minska tillgången på dessa i våra ungdomars kost.

Effekten av detta blir att ungdomar (och även vuxna) idag äter mer raffinerad kost, det vill säga bröd, flingor, pasta, ris och socker. Dessa livsmedel höjer vårt blodsocker på ett ohälsosamt sätt och ökar risken för inflammatoriska processer i kroppen.

Vi har felaktigt lärt oss att kolhydrater ger energi. Det är protein som ger energi, kolhydrater ger högt blodsocker – det är stor skillnad.

Detta ser jag dagligen i min verksamhet där jag mäter kroppens näringstillgångar i vävnad, det vill säga i våra celler. Det visar tydligt på denna obalans som skapar de vanligaste symtomen på ohälsa vilka är trötthet, huvudvärk, hormonella obalanser, förstoppning, hudproblem, sömnlöshet, benskörhet, inflammationer och depression. Allt hänger ihop.

Om man ska minska en livsviktig näringskälla måste man ha tillräcklig kunskap för att genomföra detta på ett för människan hälsosamt tillvägagångssätt. I detta fall kan jag inte se att den finns.

Nina Jonasson

Näringsterapeut, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons