Annons
Insändare

Oppositionen: Det bidde bara en tummetott

Ystads kommun visar ett prognostiserat överskott med 68 miljoner kronor.
Ystad • Publicerad 3 december 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya rådhuset ystad
Nya rådhuset ystadFoto: Mark Hanlon

Anledningen till detta överskott är att den socialdemokratiskt- och miljöpartistiskt ledda regeringen tillsammans med stödpartierna Centern och Liberalerna har tillskjutit ekonomiska medel för att kommunerna bättre ska kunna klara de utmaningar som kommer i spåren av pandemin. Syftet med dessa pengar är att de ska användas för att motverka pandemins negativa effekter på samhället.

I april när det stod klart att staten skulle förstärka den kommunala kassan föreslog Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet att dessa medel skulle komma verksamheterna i Ystad till del.

Annons

Ett särskilt initiativärende riktades också av Socialdemokraterna till socialnämnden under april månad.

Därefter har S med stöd av C och Mp föreslagit att 5 miljoner kronor av det prognostiserade överskottet skulle användas för att förstärka det lokala föreningslivet 2020.

Föreningslivet omfattar förutom barn/ungdomsföreningar också pensionärs och handikapporganisationer. Det omfattar också frivilligt socialt arbete, kulturföreningar samt föreningar för mångfald och inkludering, byalag och fastighetsföreningar.

Genom en förstärkning av föreningslivet bidrar kommunen till att bevara de strukturer som är viktiga för kommuninvånarna.

Inga utav dessa förslag har Moderaterna, Liberalerna eller Kristdemokratera kunnat yrka bifall till och förslagen har inte fått genomslag.

De har istället kommit fram till att det bästa för Ystad är om 1,9 miljoner av de 68 miljonerna som finns i prognostiserat överskott kan fördelas till barn och ungdomsföreningar i lokalt aktivitetsstöd. Det vill säga mindre än 3 procent.

I slutet av året kan vi ändå konstatera att den nuvarande treklövern, M, L, Kd har lovat att göra viktiga prioriteringar.

Men det bidde bara en tummetott

Cecilia Magnusson-Svärd (S)

Eva Clausson (C)

Marcus Bräutigam (Mp)

Annons
Annons
Annons
Annons