GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oppositionen: Inga tydliga svar om varför vi vill försämra

Representanter för Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokrater har besvarat vår insändare i Ystads Allehanda (”Skilj på uppdragen – statens respektive kommunens LSS” i YA 6 maj) men deras ”svar” ger inga nya upplysningar eller något förtydligande i frågan om varför de vill minska det ekonomiska utrymmet för personer med aktivitetsersättning.
Ystad • Publicerad 14 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personer i Ystads kommun kommer, på grund av Treklövern och deras kamrater i SD att få mindre pengar att röra sig med efter att M, L, KD och SD röstat för att höja hyrestaket för LSS-boenden.

Kommunen kommer att spara drygt 300 000 kronor per år på detta men då ska samtidigt betänkas att Ystads kommun, 2021, betalade 3 miljoner kronor i vite till staten på grund av att det inte finns LSS-bostäder till dem som bedömts ha behov av det.

Vi inom oppositionen har en annan människosyn är treklövern och SD och vi värnar, både i ord och handling, alla människor i samhället och anser att Ystads kommun har råd att låta personer med aktivitetsersättning få del av den ökade ersättning de fått från staten.

Ystadsmoderaterna skrev den 28 april, samma dag som de var med och klubbade igenom att personer som bor på LSS-boende ska få en lägre ersättning, på sin Facebook att deras beslut innebär en minskad belastning på kommunens och därmed medborgarnas ekonomi.

Vi i oppositionen anser att all invånare i Ystads kommun har samma värde och vi ser inte personer med aktivitetsersättning, eller andra ersättningar, som belastningar. Vi kan alla hamna i en situation som innebär att vi är i behov av samhällets välfärd och anser att skatter är ett sätt att ta ansvar för det.

Att vi ser olika på kommunens ansvar blir tydligt då en annan moderat uttalar sig i YA. Denne anhängare blev besviken när hen såg hur stor del av lönen som gick till skatt och hittade då medhåll hos Moderaterna.

Hen uttrycker att det Moderaterna vill ha är ”ett samhälle där alla jobbar och hjälps åt. Man ska inte glida på någon annans bekostnad” tycker hen.

Eva Brodd, Vänsterpartiet

Riccard Axtelius, Socialdemokraterna

Tommy Persson, Socialdemokraterna

Roger Jönsson, Socialdemokraterna

Lilian Borén, Socialdemokraterna

Birgitta Cestrone Nyman, Socialdemokraterna

Eva Clausson, Centerpartiet

Gunilla Christerson, Centerpartiet

Emma Nilsson, Miljöpartiet

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.