Annons
Insändare

Oppositionen: Trädgårdsstadens boende ska ha tillagningskök

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverar sig mot beslutet som Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna har drivit igenom, som frångår fullmäktigebeslutet med att bygga ett tillagningskök till det hittills största särskilda boenden, som planeras byggas i Trädgårdsstaden.
Ystad • Publicerad 4 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jimmie Persson, vd för Ystadbostäder, står där det kommer att bli entré till äldreboendet och visar hur bygget är tänkt att ligga på tomten.
Jimmie Persson, vd för Ystadbostäder, står där det kommer att bli entré till äldreboendet och visar hur bygget är tänkt att ligga på tomten.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vi saknar underlag för vilka investeringskostnader och driftskostnader som beslutet med ett mottagningskök får i jämfört med ett tillagningskök och anser därför inte att ärendet är tillräckligt berett.

Vi är riktigt bekymrade över att styret väljer investeringsalternativet mottagningskök som leder till att avdelningspersonalen kommer att lägga mer tid på beredning, tillagning och uppvärmning av mat med knapphändig matlagningskompetens, samtidigt som vård -och omsorgssysslorna ska utföras i en redan ansträngd arbetsmiljö.

Annons

Det är också bekymmersamt att man inte vill se risken ur ett sårbarhetsperspektiv med att koncentrera all tillagning till färre större kök inom kommunen.

Idag diskuterar ett flertal kommuner i Sverige om att bygga fler mindre tillagningskök med syftet att höja beredskapen inför kriser och smittspridning.

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet beklagar att styret inte väljer att satsa på att laga maten där den ska serveras, till åldersrika och sjuka Ystadsbor.

Martin Andersson ( C) Kevin Rasmussen (S) Marina Nilsson ( Mp)

Annons
Annons
Annons
Annons