Annons
Insändare

Oppositionen: Treklövern och SD försämrar för dem som redan har en pressad ekonomi

I januari i år fick personer med aktivitetsersättning och sjukersättning en välkommen skattesänkning och höjt bostadstillägg och därmed äntligen en något bättre ekonomi. Den styrande treklövern (M, KD, L) i Ystad, tillsammans med SD, passar då på att höja hyrestaket för dessa personer.
Ystad • Publicerad 4 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialnämnden i Ystad har, sedan i maj 2018, ett hyrestak för bostäder inom LSS på 6 400 kronor, men när nu staten har förbättrat ekonomin något för denna ekonomiskt svaga grupp höjs hyrestaket för LSS-boende till 7 500 kronor.

En 20 åring i Ystad med aktivitetsersättning och som har ett så kallat LSS-boende kommer med detta förslag att minska sitt disponibla belopp, efter att hyran är betald, från 8 000 kronor till 7 600 kronor per månad.

Annons

400 kronor är för många en mindre kännbar förändring, men för 20-åringen med aktivitetsersättning så innebär det en 5-procentig minskning av den disponibla summan till levnadsomkostnader.

Konsumentverket beräknar att månadsutgifterna för mat, hygien, kläder, skor, fritid, hemutrustning, telefon, hemförsäkring och medier för en 20-åring är 8 070 kronor per månad. Då räknar inte Konsumentverket med någon kostnad för buss- eller tågresor. Sparbanken beräknar att levnadsomkostnaderna för samme person, med utgift för lokalresor, uppgår till 8 250 kronor per månad. Det är alltså för personer med en redan pressad ekonomi, som treklövern och SD nu höjer hyrestaket.

Vid socialnämndens möte 28 april yrkade Vänsterpartiet på återremiss i ärende om att höja hyrestaket, vilket stöddes av Socialdemokraterna och Centerpartiet (Miljöpartiet var inte representerade under nämndsmötet).

Vi ville bland annat få reda på om kommunen kan kompensera dessa personer på ett annat sätt, så att de inte drabbas ekonomiskt av ett höjt hyrestak, och vi ville ha ett bättre underlag på levnadsomkostnaderna för dessa personer.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade dock för ett höjt hyrestak, utan hänsyn till att detta kan innebära en försämrad ekonomi för personer som redan måste vända på varenda krona.

Betänk då att de beviljat sitt tidigare kommunalråd möjlighet till en pension som beräknas kosta Ystads kommun 10 miljoner kronor.

Eva Brodd, Vänsterpartiet

Emma Nilsson, Miljöpartiet

Birgitta Cestrone Nyman, Socialdemokraterna

Tommy Persson, Socialdemokraterna

Annons

Lilian Borén, Socialdemokraterna

Roger Jönsson, Socialdemokraterna

Gunilla Christersson, Centerpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons