Annons
Insändare

Oppositionspolitiker: Styret chockhöjer lunchpriserna för pensionärer

Då var det dags igen att ta strid för skäliga lunchpriserna för pensionärer som äter lunch på Bellevue, Löderupsgården, Väderleken och Räfsan.
Ystad • Publicerad 14 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det blev trångt i restaurangen på Löderupsgården när SPF Löderup valde att äta gemensam lunch där på måndagen.
Det blev trångt i restaurangen på Löderupsgården när SPF Löderup valde att äta gemensam lunch där på måndagen.Foto: Sprisse Nilsson

Centerpartiet och Socialdemokraterna har historiskt alltid värnat om maten för pensionärer i Ystad och vi har upplevt under de mandatperioder som Moderaterna med stödpartier har styrt i, så dyker det frekvent upp förslag om att kraftfullt höja lunchpriserna för pensionärer.

Ystads kommun har så länge vi kan minnas subventionerat måltiderna för pensionärer i syfte att få fler att äta vällagad, näringsriktig god mat men också för att samlas och umgås socialt. Det är ur ett folkhälsoperspektiv det bästa sättet för att minska känslan av ensamhet och samtidigt vårda god hälsa för att mota bort sjukdomar.

Annons

När nu Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna väljer att räkna fram lunchpriserna enligt självkostnadspris, så innebär det en chockhöjning av lunchpriserna med cirka 22 procent vilket är cirka 19-21 kronor mer per lunch än vad lunchen kostar idag beroende på vilka dagar lunchen serveras på, vardag eller helg.

Styret hänvisar till höjda livsmedelskostnader och att man vill sluta subventionera luncherna för pensionärer.

Det märkliga i kråksången är att det inte finns i underlaget till beslut något förslag på ny prissättning ifall om att livsmedelspriserna minskar under året.

Vi kan inte heller utläsa i underlaget vilken del av prishöjningen som tillhör ökade livsmedelskostnader och vilken del som kommer till för att nå upp till självkostnaden.

Styret frångår också kommunfullmäktiges beslut om att lunchpriserna ska prissättas enligt konsumentprisindex och väljer nu att köra en egen prissättning, vilket är anmärkningsvärt.

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans i opposition kommer att fortsätta kämpa för att pensionärers lunchpriser ska subventioneras och fortsätta regleras efter konsumentprisindex.

Martin Andersson (C), Kevin Rasmussen (S), Marina Nilsson (Mp)

Annons
Annons
Annons
Annons