Annons
Insändare

Oppositionspolitiker: Vart tog vallöftena om ökad trygghet för Ystadsborna vägen?

Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig mot beslutet att inte bifalla motionen om att kartlägga det lokala våldet i Ystad.
Ystad • Publicerad 11 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett stillastående Pågatåg på stationen i Ystad. En miljö som kan upplevas otrygg.
Ett stillastående Pågatåg på stationen i Ystad. En miljö som kan upplevas otrygg.Foto: Johan Nilsson/TT

Vi ser det som nödvändigt att kartlägga vilken typ av våld som finns, och på vilken nivå våldet förekommer på, för att kunna arbeta mer fokuserat och specifikt med förebyggande åtgärder.

Vi läser i underlaget till beslutet att Ystad arbetar med att ge stöd till våldsutsatta samt sprida kunskap och information om våld i kommunens verksamheter, i syfte att hålla frågan om våld levande.

Annons

Dessa insatser är till för att upptäcka våldet samt ge stöd till de som är involverade när våldet har skett. Allt detta är bra, men långt ifrån tillräckligt eftersom ingen av insatserna förhindrar nytt våld från att ske.

För att fokusera det förebyggande arbetet, samt för att kunna agera kraftfullt mot våldet, behövs fakta om vilka typer av våld som förekommer och även vilken omfattning våldet har.

Vi i oppositionen ser positivt på det yttrande som socialnämnden gjort, där de på ett tydligt sätt beskriver en väg för att kartlägga våldet i Ystad. En sådan kartläggning kan ske med medel från sociala investeringsfonden.

Om Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna inte anser att det är värt att satsa på att minska våldet med hjälp av medel från sociala investeringsfonden, för att öka Ystadsbornas trygghet, så undrar vi oppositionspartier vart deras vallöften tog vägen?

Martin Andersson (C), Kevin Rasmussen (S), Marina Nilsson ( Mp) och Annika Weitner (V)

Annons
Annons
Annons
Annons