Insändare

Oseriöst av Akej om Buns underskott

Politik Artikeln publicerades

Svar till Christer Akej (M) den 3 juli.

Låt oss inledningsvis ge Christer Akej (M) en eloge för sin iver att försvara sina partivänner trots att de som bekant sparkat ut honom ifrån de ledande poster han hade tidigare. Nu får han göra sin röst hörd på debattsidan.

Dock känns det både trist och oseriöst att som Akej gör skylla bun:s underskott på oppositionen! Borde vara ovärdigt en politiker som tidigare varit både kommunalråd och riksdagsman.

Kvarstår att bun inför budgetåret 2019 äskade 12,1 miljoner och av alliansen bara erhöll strax över fyra och nu visar på ett rekordstort underskott på hela 12,3 miljoner. Under förra mandatperioden då (S) satt i kommunledningen redovisade bun ett överskott på fem miljoner och kommunen i sin helhet ett överskott på 115 miljoner för perioden.

Akej pratar om ofinansierade delar och gör det återigen lätt för sig genom att inte ta sitt politiska ansvar för den budget han själv varit med och rösta igenom, utan allt är kort och gott just oppositionens fel.

Tydligen måste vi återigen påminna om Campus. En satsning som glädjande nog alla partier stod bakom och som ett enigt fullmäktige röstat igenom. Men nu när vi ifrån (S) påminde om detta och försökte nå politisk enighet i fullmäktige även då det gällde finansieringen av Campus blev det plötsligt stopp ifrån Alliansens sida och Akej var själv en av dem som var med och sänkte (S) yrkandet om pengar till Campus! Akej nämner också i sin insändare ”Dock måste debatten utgå från korrekt fakta”. Tydligen är Akej:s minne kort eftersom (M) i valrörelsen inte höll sig till just ren fakta utan försökte hela tiden påskina att vi lånade 100 000 kronor om dagen. Men renodlad fakta Akej och (M) är att vi alltså efterlämnade närmare 115 miljoner i överskott under förra mandatperioden.

Men det är bra att Akej tar upp frågan om finansiering. Även om han som sagt inte längre får vara med i de moderata inre kretsarna så har han nu också medverkat till att riktigt rejält höja kommunens lånetak. Något som var totalt otänkbart för honom och (M) bara för några månader sedan. Men uppenbarligen har Akej nu också fått insikt om hur det nya ledarskapet ska bedrivas och se ut!

Christer Grankvist (S)

Karl-Erik Olsson (S)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.