Annons
Insändare

Österlenalliansen: Fiberutbyggnad når inte alla 500

Svar på Britt-Marie Norelius insändare ”lämnas 500 utan fiber?” i YA den 5 november 2019.
Simrishamn • Publicerad 13 november 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En fiberutbyggnad på landsbygden skule ändå inte nå alla, så det ät tveksamt om den är ekonomiskt försvarbar, menar det politiska styret.
En fiberutbyggnad på landsbygden skule ändå inte nå alla, så det ät tveksamt om den är ekonomiskt försvarbar, menar det politiska styret.Foto: Tomas Nyberg

Britt-Marie Norelius skriver i sin insändare att Österlenalliansen inte anser att kommunen ska skjuta till medel för att möjliggöra fiberutbyggnad på landsbygden. Det är inte korrekt. Vi har inte tagit ställning till den frågan än. Varför?

För det första så är utbyggnaden av fibernätet en statlig fråga. Det är staten som ska finansiera utbyggnaden om inte marknaden löser detta.

Annons

På de mer otillgängliga och glest bebyggda områdena är utbyggnaden tyvärr inte lönsam och det skulle bli väldigt dyrt för den enskilde. Därför finns sökbara statliga medel avsatta för detta.

Om vi visste att en investering på 3 miljoner skulle lösa situationen för alla våra kommuninvånare så vore det en sak. Vi menar att det finns för många frågetecken kvar för att vi ska kunna fatta beslut på riktiga grunder. Det förekommer olika uppgifter i ärendet.

Norelius skriver att det handlar om de sista 500 kommuninvånarnas möjlighet till uppkoppling. Det stämmer inte. Vi vet att den föreslagna satsningen inte kommer att innefatta alla och därför känns det högst rimligt att veta hur många som återstår och hur vi ska hantera dem.

Många tycks har uppfattat att det här kommer att lösa situationen för de som sitter med avtal med leverantör sedan flera år tillbaka. Det stämmer heller inte. De kommer att få fortsätta att vänta. Vilket ansvar ska kommunen ta för dem?

Självklart vill vi i Österlenalliansen att alla ska ha tillgång till snabb uppkoppling. Det är viktigt på väldigt många sätt. Vi vill att man ska kunna bosätta sig i vår kommun, driva företag och ha möjlighet att arbeta hemifrån.

Regeringen införde en internetgaranti i mars 2018, ett stöd till privatpersoner som ska ge telefoni och internet på minst 10Mbit/s. Stödet ges för att möjliggöra moderna kommunikationslösningar för de hushåll och företag som inte har tillgång till bredband eller bra mobiltäckning. Stödet administreras av Post- och telestyrelsen.

10 Mbit/s är förstås inte optimalt och i vissa fall inte tillräckligt om man är flera uppkopplade samtidigt men tillräckligt för att exempelvis kunna titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype. Ingen ska alltså behöva bli utan uppkoppling även om Telia väljer att lägga ned kopparnätet.

Vi arbetar vidare med frågan och hoppas kunna få tillräckliga svar för att kunna hantera ärendet.

För Österlenalliansen

Jeanette Ovesson (M)

Annons

Carl-Göran Svensson (C)

Malin Henriksson (L)

Anne-Li Roshagen (KD)

Annons
Annons
Annons
Annons