Annons
Insändare

Pär Moberg (V): Äldremobbing - är det styrets nya linje?

"Då andelen utrikesfödda äldre ökar, kan även språkskillnader och kulturella skillnader vara faktorer att ta hänsyn till". Denna lilla mening, som förekom i dokumentet "Långsiktig planering och framtidsberäkning av Skurups kommuns äldreomsorg", är en direkt återgivning av vad Socialstyrelsen slår fast gäller.
Skurup • Publicerad 14 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Coronaanpassat fullmäktige tog beslut om ett privat särskilt boende. Corona, reducerat kommunfullmäktige.
Coronaanpassat fullmäktige tog beslut om ett privat särskilt boende. Corona, reducerat kommunfullmäktige.Foto: Annika Thunell

Bakgrunden är enkel. Bland de allt fler äldre som byggt upp vårt land, och som börjar behöva hemtjänst och särskilt boende, finns det nu en del som har ett annat modersmål än svenska, även om de pratar svenska bra. De har också rätt att få en värdig ålderdom där de får göra saker de tycker om.

Och personer som har lärt sig ett nytt språk som vuxna har en tendens att glömma bort detta när de blir dementa. De kan därför behöva viss hjälp på sitt modersmål på ålderns höst. Inget konstigt.

Annons

Rapporten lades fram av Individ- och omsorgsberedningen, där moderaten Kristina Andersson är ordförande. Den har tagits fram av en arbetsgrupp som även inkluderade Sverigedemokraternas Ingvar Wennersten, samt medlemmar från Centern, Socialdemokraterna och Kommunens väl. Beredningen ställde sig enhälligt bakom rapporten.

Men. I kommunfullmäktige 26 april yrkade Stöveltrampsmoderaterna med Åsa Ekblad i spetsen på att meningen skulle strykas, och att minoritetsbefolkningarna i Sverige minsann fick anpassa sig till majoriteten.

Magnus Book (SD) ville först ändra så att meningen uttryckligen sade att man inte fick ta hänsyn till språkskillnader och kulturella skillnader i åldringsvården. Men sedan socialtjänstlagen lästs upp för honom hade han i varje fall förstånd att ändra sig. Därmed drev Moderaterna, Sverigedemokraterna och Skurupspartiet genom att meningen ströks.

Det var ren cirkus.

Ingvar Wennersten (SD), som först yrkade bifall till utredningen i sin helhet, vägrade kommentera varför han sedan anslöt sig till Ekblads yrkande.

Kristina Andersson (M) försökte desperat förneka att hon blivit överkörd av sitt eget parti och hävda att det ändå framgick av övrig text att alla har rätt till vård på sina egna villkor.

Trots att Åsa Ekblad (M) och de andra tydligt gjort klart att det minsann inte ska förekomma någon anpassning av vården till svenska medborgare med utomsvensk bakgrund. Det hela hade varit tragikomiskt, om det inte varit försvarslösa gamla människors liv och hälsa det handlar om.

I Danmark har Läkarförbundet slagit larm om de stora problem och de många felbehandlingar liknande lagstiftning ger upphov till.

Vi i Oppositionen (Vänstern, Socialdemokraterna, Kommunens väl, Liberalerna och Miljöpartiet) reserverade oss självklart mot strykningen i texten, tillsammans med Centern.

Den ledande klicken inom Moderaterna och Skurupspartiet försöker nu, i sin desperation att behålla makten i kommunen, övertrumfa Sverigedemokraterna i unken människosyn, och kör över sina egna politiker inför öppen ridå. Det förvånar inte.

Annons

Men att det inte längre går att lita på att ett beslut som Moderaterna och Sverigedemokraterna stött i en beredning är förankrade i partiet, och får samma stöd i kommunfullmäktige – det hotar hela den politiska arbetsprocessen i kommunen.

Pär Moberg, Vänsterpartiet Skurup

Annons
Annons
Annons
Annons