Annons
Insändare

Paul Svensson: När pennan är snabbare än tankeverksamheten

Svar till Douglas Andersson efter hans inlägg ”Behåll matlagningen på Ystads lasarett” i YA 14 april.
Skåne • Publicerad 15 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi har bestämt att vi ska avveckla tillagningsköket på sjukhuset i Ystad” säger Paul Svensson.
”Vi har bestämt att vi ska avveckla tillagningsköket på sjukhuset i Ystad” säger Paul Svensson.Foto: Mark Hanlon

Fantastiskt vad snabbt allt kan hända ibland, att Douglas Anderssons penna till och med är snabbare än hans egen tankeverksamhet när han vill kritisera tagna beslut. Denna gång gäller det region Skånes nya måltidskoncept.

Jag vill uppmana Douglas Andersson att läsa hela artikeln från YA och sedan sätta sig ned och fundera på vad det egentligen står i artikeln.

Annons

Det är inte så att man ska transportera mat till sjukhusen varenda dag utan man levererar någon gång i veckan enligt fastställt schema och det är även så att man tillverkar maten på två ställen (Kristianstad och Ängelholm).

Jag kan hålla med kritikerna om att vi kanske borde haft ett tredje ställe också men då hade troligtvis synergieffekterna uteblivit.

I och med det nya måltidskonceptet har det visat sig att patienterna får i sig cirka 20 procent mer kalorier och proteiner som kan medverka till ett tidigare tillfrisknande i vissa fall.

Samtidigt så sänker vi regionens kostnader med cirka 40-45 miljoner kronor per år enligt kostnadskalkyler och konsekvensbeskrivningar som gjorts i ärendet.

Mindre matsvinn blir det också enligt undersökningar som gjorts, och det är ju givetvis positivt för både miljön och för pengapungen. Att säkerställa att patienter får mat och god mat är ju precis det vi gör.

Ystads lasarett har ett rykte om sig att laga god och smakrik mat och med det nya konceptet kommer det inte att bli någon skillnad utom möjligtvis till det bättre.

Jag har inga problem med att folk kommer med synpunkter och åsikter om beslut som ska tas eller beslut som tagits, men jag tycker att en person som Douglas Andersson ska ta reda på fakta innan han skriver i tidningen.

Paul Svensson (SD), regionråd och förste vice ordförande fastighets- och servicenämnden, Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons