Paula Nilsson: Det är oppositionen som försenat äldreboendet flera gånger

Svar på Roger Jönssons insändare ”Vem förhalar egentligen det nya äldreboendet?” i YA 14 mars.
Ystad • Publicerad fredag 00:30
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Paula Nilsson och Anne Olofsdotter tycker att oppositionen förhalat bygget i Trädgårdsstaden i onödan.
Paula Nilsson och Anne Olofsdotter tycker att oppositionen förhalat bygget i Trädgårdsstaden i onödan.Foto: Helena Wennström

Roger Jönsson redogör för fakta över vad som hänt avseende det nya äldreboendet i Trädgårdsstaden med början 16 juni 2022, men glömmer visst bort att nämna vissa delar om ärendets gång och hur det hanterats.

Redan 2012 gjordes en beställning av socialnämnden om ett nytt boende med placering i Trädgårdsstaden om 36 platser.

2017 reviderades beställningen om ett utökat platsantal om 54 platser. Därefter togs det fram programhandling till två projekt, ett alternativ i kommunal regi på 56 lägenheter och ett alternativ i privat regi på 72 lägenheter. Redan då gjorde kostenheten bedömningen att det redan fanns kapacitet i befintliga kök där måltiderna kan lagas.

2020 tog dåvarande kommunstyrelsen ett inriktningsbeslut vilket innebar att kommundirektören skulle arbeta vidare med alternativet i privat regi och därmed skulle 72 lägenheter byggas. Detta alternativ och beslut stod även oppositionen bakom.

2021 gjorde oppositionen en helomvändning och rev upp beslutet och yrkade på att det skulle byggas i kommunal regi, vilket innebar 16 färre platser, trots att man var medveten om att behovet var större än så, samt att man ytterligare försenade byggstarten. För styrets del är det viktigare att det byggs än vem som bygger.

Nu är vi äntligen framme att ta beslut som innebär att drygt 90 platser kan byggas vilket är fantastiskt bra för verksamheten och för de som står i kö. Då väljer oppositionen än en gång att sätta sig på tvären och återremittera ärendet och hänvisa till att man vill ha ett tillagningskök, trots att kostenheten redan 2017 ansåg att tillräcklig kapacitet finns i befintliga kök.

Nu vill vi att bygget kommer i gång enligt de omfattande förberedelser och redogörelser som har gjorts, så att behövande och deras anhöriga får möjlighet till bostad och service så snart det är möjligt.

Paula Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.