GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Paula Nilsson: Inget att fira om oppositionen vinner valet

Kommentar till inlägget ”Oppositionspolitiker: Vi firar att det är 50 dagar kvar till valet”.
Ystad • Publicerad 29 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den skånska flaggan vajar i vinden i marinan i Ystad.
Den skånska flaggan vajar i vinden i marinan i Ystad.Foto: Johan Nilsson/TT

Oppositionen firar att det är 50 dagar kvar till valet. Ett val som, ifall Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet skulle vinna, skulle innebära att skåningen utöver höjd inflation, högre bränslekostnader även fortsatt kommer att bli belastad med skyhöga elräkningar.

Elpriserna har det senaste året varit rekordhöga. Tidvis är det till och med billigare att tanka bilen med bensin eller diesel, än att köra på el.

För en familj med vanlig villa har det skenande elpriset inneburit att elräkningen blir många tusenlappar dyrare än normalt.

Under 1990-talet hade vi genom kombinationen vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme en stark elproduktion som redan då var 98 procent fossilfri. I stället för att förvalta detta har man valt att lägga ner kärnkraftsreaktorer där vi i södra Sverige är värst drabbade.

Näringslivet slår larm om hur elbristen tvingar företagare att varsla och säga upp personal och hindrar företag att expandera sin verksamhet. Lägg därtill att företagen måste sälja sina produkter dyrare när elpriset slår i taket.

Då kan man ju fråga sig vad detta beror på? Är det en naturkatastrof som drabbat oss? Nej, energikrisen är ett resultat av en lång rad politiska beslut där Socialdemokraterna tillsammans med Centern och Miljöpartiet fört en politik som bidragit till att elproduktion lagts ner samtidigt som det råder elbrist.

Socialdemokraterna har avsiktligt avvecklat svensk kärnkraft och på sex år har man stängt ner fyra reaktorer.

Och på grund av de krångliga tillståndsprocesserna tar det oerhört lång tid att bygga ut elnäten, vilket gör att elen inte kan föras dit den behövs, till Skåne till exempel. Men det har Socialdemokraterna struntat i att göra något åt fast man haft möjlighet till det under åtta år.

Därför har nu skåningarna fortsatt dyra elräkningar att räkna med – och det är jag övertygad om att skåningarna inte kommer att fira.

Paula Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.