GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Paula Nilsson: Mycket har gjorts för Ystadsbornas trygghet

Svar på insändare ”Inget har hänt på fyra år – nu upprepar Ystadsmoderaterna sina löfte” i YA 15 juni av Anja Edvardsson och Adrian Magnusson i YA
Ystad • Publicerad 20 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystad har blivit tryggare tack vare insatserna.
Ystad har blivit tryggare tack vare insatserna.Foto: Peter Malmgren

Företrädare för Socialdemokraterna ondgör sig över att inget har hänt under mandatperioden avseende trygghetsfrågorna i Ystads kommun.

Jag skulle vilja påstå att mycket gjorts för att Ystad ska bli en tryggare stad och kommun att leva och bo i. Under denna mandatperiod har det lokala Brottsförebyggande rådet (Brå) arbetat aktivt, där polisen och kommunen samverkar för att förebygga brott och otrygghet.

Trygghetsvandring har för första gången i Ystad med lyckat resultat genomförts.

Satsningar på belysning på Åvallastråket, Österports torg och Rådhusparken har gjorts för att göra områdena säkrare och tryggare att röra sig på.

Dessutom har insatser på Österports torg tillsammans med andra myndigheter gjorts för att öka tryggheten och störa kriminell verksamhet.

För att förebygga brott och för att stärka tryggheten krävs det att arbeta långsiktigt och tillsammans och därför har samarbeten med olika organisationer och boende i upplevda otrygga områden inletts.

Vi har två gånger sökt LOV 3-område vilket innebär att vi kan sätta in ordningsvakter omedelbart vid behov för att på så vis kunna agera snabbt utan att behöva ansöka om särskilt tillstånd vid varje enskilt tillfälle i centrala Ystad, vilket vi tyvärr fått avslag på båda gångerna.

Vi har även försökt få till stånd kameraövervakning på bland annat stationsområdet utan att få med oss oppositionen i kommunfullmäktige. Speciellt Socialdemokraterna har varit starkt emot att söka tillstånd till att sätta upp kameror på stationsområdet och i delar av centrala Ystad.

Utöver detta har det tillsammans med polisen genomförts diverse insatser som jag av naturliga skäl inte kan gå närmre in på. Enligt trygghetsmätningar så har otryggheten minskat och i vissa fall försvunnit i före detta röda områden.

När jag får information om att narkotikaanvändningen bland unga i kommunen ökar och dessutom går längre ner i åldrarna så är det självklart för mig att omedelbart agera. Detta är högst oroväckande och bekymmersamt.

Då är det beklagligt, att företrädare för Socialdemokraterna, i stället för att se allvaret i situationen och tycka det är bra med snabbt agerande och därmed arbeta för barns och ungdomars bästa, väljer att ondgöra sig för att inget under mandatperioden gjorts, vilket dessutom inte är att hålla sig till fakta.

Det är också beklagligt att man inom Socialdemokraterna inte kommunicerar, då oppositionsrådet ingår i Brå, deltagit i trygghetsvandringen och är väl insatt i det intensiva arbete som gjorts under mandatperioden.

Paula Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.