Annons
Insändare

Paula Nilsson: Vi ber våra leverantörer redogöra för hur de förhåller sig till EU:s sanktioner

Svar på Torbjörn Redléns insändare ”Ystad bör göra som Lund – bojkotta Mondelez” i YA 23 juni.
Ystad • Publicerad 4 juli 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Företaget Mondelez Sverige säljer choklad med varumärkerna Marabou, Daim, Japp och Aladdin.
Företaget Mondelez Sverige säljer choklad med varumärkerna Marabou, Daim, Japp och Aladdin.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Ystads kommun var en av de kommuner som först tog emot flyktingar från Ukraina när Rysslands invasion inleddes. Vi har sedan dess arbetat aktivt med att hjälpa ukrainarna med bostad, arbete, skola och vi var en av de första kommunerna som införde sfi, vilket är något vi fortfarande erbjuder.

Vi fortsätter såklart att stötta Ukraina på de sätt vi kan och har möjlighet till och därför har Ystads kommun kontaktat samtliga av kommunens leverantörer där vi ber dem redogöra för hur de förhåller sig till EU:s sanktioner, det vill säga handel med varor och tjänster som kommer från Ryssland eller där ägarbolaget är majoritetsägt av ryska intressen.

Annons

Upphandlingsmyndigheten har konstaterat att det är ytterst få av våra leverantörer berörs men det är en viktig signal och i de fall det råder tveksamheter kommer vi att utreda vidare.

Samtliga åtgärder som genomförs i olika former, på olika nivåer, stort som smått, tillsammans med annat stöd till Ukraina blir verkningsfullt och en viktig symbolisk handling.

Paula Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons